Mainos

Halonen: Estonia-sukellusta ei voi estää

Presidentti Tarja Halonen arvelee, että Estonia-sukelluksia ei voida estää. Halonen sanoo, että amerikkalaismiljonäärin suunnittelemien Estonia-sukellusten estämiseksi ei pystytä juridisesti tekemään kovinkaan paljon.

Sukeltajat kun tulevat Yhdysvalloista, joka ei ole liittynyt kansainväliseen hautarauhan takaavaan sopimukseen.

Halonen toivoo kuitenkin, että jokin ratkaisu vielä löytyisi ja hautarauhaa kunnioitettaisiin.

Amerikkalainen miljonääri Gregg Bemis on päättänyt suorittaa sukellusprojektinsa Estonian hylylle vielä elokuun aikana.

-Odotan edelleen, että laitteeni korjattaisiin edellisen sukellukseni jäljiltä. Heti kun ne ovat kunnossa, arvioitteni mukaan vielä elokuun aikana, pääsemme aloittamaan, Bemis kertoi tänään Ruotsin uutistoimistolle TT:lle. Paljon muuta hän ei suostunutkaan kertomaan, sillä:

-Ruotsin valtio on uhkaillut ja häirinnyt niin paljon, että asia on parasta hoitaa täysin yksityisesti.

Bemisin Estonia -sukelluksen tulee osallistumaan seitsemän sukeltajaa ja neljä avustajaa. Sukeltajiaan Bemis suojelee kuitenkin pitämällä heidän henkilöllisyytensä salassa lehdistöltä. Bemis ei myöskään suostunut kertomaan, miten sukeltajat on hankittu tai minkä maalaisia he ovat.

Ruotsi, Suomi, Tanska, Viro, Britannia, Liettua ja Venäjä ovat allekirjoittaneet sopimuksen, jonka mukaan Estonialle suodaan hautarauha. Bemistä, Yhdysvaltain kansalaista, sopimus ei sido. Bemis ei kuitenkaan ole kieltänyt, ettei hän käyttäisi sukelluksessa suomalaisia tai ruotsalaisia sukeltajia.

Bemis on niukkasanainen Estonia-projektinsa suhteen, mutta suhtautumisessaan Ruotsin valtioon hän on ollut varsin avoin. Mies on arvostellut Ruotsia moneen otteeseen, ja jopa vihjaillut, että Ruotsin valtiolla olisi jotain salattavaa Estonian turmassa.

Tänään Bemis kertoi TT:lle, ettei hän tiedä, salaileeko joku jotain, mutta ainakin tutkintakomission loppuraportti asiasta oli hänen mukaansa vajanainen.

Ministeri Mona Sahlin, jonka vastuulle Estonia-kysymykset Ruotsissa kuuluvat, kertoi eilen, että uudet tutkimukset saatetaan aloittaa, mikäli Bemisin sukeltajat löytävät jotain. Bemisin mukaan tämä on suuri avaus Ruotsin puolelta, mistä on tähän mennessä suhtauduttu kalseasti amerikkalaisen tutkimuksiin.

Estonia upposi syyskuussa 1994. Suuronnettomuudessa kuoli 852 ihmistä.
(MTV3-STT-TT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.