Mainos

Halonen avasi yhteisvastuukeräyksen

Tasavallan presidentti Tarja Halonen on avannut yhteisvastuukeräyksen. Keräyksen pääkohteina ovat tänä vuonna kotimaan omaishoitajat ja Ugandan AIDS-orvot.

Yhteisvastuukeräys on avattu

Yhteisvastuukeräyksen televisiossa avannut presidentti Tarja Halonen kiittää omaishoitajia arjen sankareiksi. Hän muistutti sunnuntaina, että yli 300 000 suomalaisessa kodissa hoivaamisen arki ylittää tavanomaiset mittasuhteet.

-Omaisiaan hoitavien ihmisten toiminta on esikuvallista, mutta meidän on varottava ylistämällä alistamista. Emme saa tyytyä toteamaan heidän työnsä olevan äärimmäisen arvokasta. Me voimme tehdä sen keveämmäksi, Halonen kehotti.
Presidentin mukaan tämän vuoden Yhteisvastuukeräys on meillä siksi, että voimme etsiä omaishoitajia tuen piiriin, nostaa esiin heidän ongelmiaan ja hakea parannusta heidän asemaansa.

-Auttamalla vanhusta, vammaista tai sairasta elämään omassa kodissaan, säästämme vuosittain miljardeja markkoja yhteiskunnan menoja. Silti vain murto-osa omaishoitajista eli noin 20000 saa lain tukea kotikunnaltaan, presidentti muistutti.

Keräyksen teemana on Hoivatkaa toisianne. Tuotosta 60 prosenttia jaetaan kansainväliseen ja 30 prosenttia kotimaiseen diakoniaan. Keräävien seurakuntien diakoniatyön tukemiseen käytetään 10 prosenttia tulosta, kerrotaan Kirkon tiedotuskeskuksesta.

Afrikan aids

Presidentti Halonen korosti, että kirkollinen yhteistyö, jota Yhteisvastuukeräyksen kansainvälisenä kohteena tuetaan, tavoittaa ihmiset syrjäisissä maaseudun kylissä ja suurkaupunkien slummeissa. Tänä vuonna kohteena on erityisesti Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa vallitseva vitsaus, immuunikatosairaus eli aids.

-Ugandassa, Yhteisvastuukeräyksen ulkomaisessa erityiskohteessa, elää miljoona vanhempansa aidsin takia

Afrikka on yksi avustuskohteita

menettänyttä lasta. Maassa on koteja, joissa alle kymmenvuotiaat pitävät huolta nuoremmistaan, presidentti kertoi.

Kirkon ulkomaanavun tärkeissä yhteistyömaissa Salvadorissa ja Intiassa sattuneiden tuhoisien maanjäristysten takia osa keräystuotosta on päätetty kohdistaa Kirkon ulkomaanavun katastrofirahastolle. Sen turvin voidaan katastrofin uhreja auttaa nopeasti ja tehokkaasti kansainvälisen verkoston kautta, kerrotaan Kirkon ulkomaanavusta.

Yhteisvastuuta


Yhteisvastuukeräys tapahtuu ovelta ovelle tehtävänä listakeräyksenä. Monissa seurakunnissa on perinteenä, että liikkeelle lähdetään heti presidentin avauspuheen jälkeen. Joissakin seurakunnissa listakerääjät saattavat tehdä työtään koko keräyksen ajan loppuun asti: vapunpäivä on viimeinen virallinen keräyspäivä.

Seurakunnissa järjestetään lisäksi paljon tempauksia, konsertteja ja perhetapahtumia kuten laskiaisriehoja varojen kartuttamiseksi. Yhteisvastuukeräys on Suomen evankelisluterilaisen kirkon vuotuinen diakonian suurkeräys.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.