Mainos

Halonen: Ase- ja siviilipalvelus voisivat täydentää toisiaan

Presidentti Tarja Halonen ei ota haastattelussa kantaa siviilipalveluksen pituuteen. Hänen mielestään molempia palvelusmuotoja pitäisi kuitenkin uudistaa.

Presidentti Tarja Halosen mielestä siviili- ja asepalvelusta pitäisi kehittää toisiaan täydentäviksi. Halonen sanoo Västra Nyland -lehden haastattelussa lauantaina, että molempia palvelusmuotoja pitäisi uudistaa.

- Mielestäni siviilipalvelus voisi olla nykyistä vaativampi ja yhdenvertaisempi vaihtoehto asepalvelukselle, Halonen sanoo haastattelussa, joka ilmestyi Tammisaaressa julkaistavan lehden 125-vuotisjuhlanumerossa.

Presidentti sanoo haastattelussa, että yleinen asevelvollisuus pitää säilyttää. Hän huomauttaa, että nykyinen järjestelmä tuottaa erittäin hyvät puolustusvoimat suhteellisen edullisesti. Nyt olisi kuitenkin tarvetta keskustella sen laajuudesta ja sisällöstä.

Hän ei ota haastattelussa kantaa siviilipalveluksen pituuteen, mutta kertoo, ettei puolustusvoimien komentajan Juhani Kaskealan ajatus siviilipalveluksen lyhentämisestä tullut hänelle yllätyksenä.

- Olemme puhuneet siitä paljon ja seuraavan puolustus- ja turvallisuuspoliittisen selonteon yhteydessä keskustelu varmaan jatkuu. Minusta on arvokasta, että puolustusvoimien puolesta todetaan, ettei siviilipalvelus uhkaa puolustuksen etuja.

Halonen korostaa, että sotilaallisen ja siviilikriisihallinnan yhteistoiminnan tulee toimia.

- Siviilipalvelusta ei pidä nähdä rangaistuksena tai säilytyksenä, mutta se saa olla vaativakin.

Ruotsinkoe ei palaa

Halonen kommentoi haastattelussa myös pakollisen ruotsinkokeen poistamista ylioppilastutkinnosta. Hän ei usko, että toinen kotimainen tulisi takaisin pakolliseksi aineeksi kirjoituksiin, vaikka yhä useampi ylioppilaskokelas jättää sen kirjoittamatta.

- Kun pakollinen ruotsinkoe poistettiin, sanottiin, että tämä on keino lisätä kiinnostusta kieleen muilla keinoin kuin pakolla. Nyt on mielestäni tarpeellista kehittää näitä keinoja.

Halosen mielestä suomenruotsalaiset voisivat tehdä enemmän mielenkiinnon kasvattamiseksi.

- Olkaa suvaitsevaisia, niin että ne jotka eivät puhu ruotsia niin hyvin kuitenkin uskaltaisivat puhua.

Halonen harmittelee sitä, että joutui antamaan haastattelun suomeksi, jotta voisi ilmaista itseään mahdollisimman tarkasti.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.