Halonen: Äidinkieli on ihmisoikeus

Muun muassa Marin tasavallassa marilaisvähemmistön asemaa on ajettu järjestelmällisesti alas syrjimällä marilaisia muun muassa koulutuksessa, kulttuurissa ja virkanimityksissä.

Presidentti Tarja Halonen on painottanut Mordvan tasavallassa Venäjän presidentille Vladimir Putinille kulttuurisen monimuotoisuuden tärkeyttä. Halonen sanoi avajaistervehdyksessään Saranskin suomalais-ugrilaisilla kansanperinnefestivaaleilla, että monikielisyys ja -kulttuurisuus on rikkaus ja oikeus äidinkieleen tärkeä ihmisoikeus.

- Kouluopetuksen lisäksi on tärkeää, että kieltä ja kulttuuria ylläpidetään kodeissa, Halonen sanoi.

Muun muassa Marin tasavallassa marilaisvähemmistön asemaa on ajettu järjestelmällisesti alas syrjimällä marilaisia muun muassa koulutuksessa, kulttuurissa ja virkanimityksissä.

Putin puolustautui omassa puheessaan sanomalla, että kansallisen kulttuurin kehittämiseen on aina kiinnitetty Venäjällä huomiota ja kiinnitetään tulevaisuudessakin.

Putin tapasi Mordvassa Halosen lisäksi Unkarin pääministerin Ferenc Gyurcsanyn. Viron edustajalle kutsua ei kuitenkaan herunut.

Gyurcsany viittasi tähän omassa puheessaan. Hänen mukaansa suomalais-ugrilaisen kulttuurin vaaliminen on maiden yhteinen tehtävä, eivätkä poliittiset ristiriidat saa tulla sen tielle.

Ei uutta puutulleista

Halosen ja Putinin kahdenvälisissä keskusteluissa Viron puuttuminen ei noussut asialistan kärkeen. Halonen kuitenkin esitti Putinille toivomuksen, että seuraavassa suomalais-ugrilaisessa maailmankongressissa olisi edustus myös Virosta, kuten aiemminkin on ollut tapana.

Presidentit keskustelivat sukulaiskansojen tilanteen lisäksi puutulleista. Presidentit päättivät, että niihin palataan vielä ministeritason neuvotteluissa. Mitään päätöksiä seuraavista neuvotteluista ei kuitenkaan tehty.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat