Mainos

Halonen: Afganistan-joukon kotiutus on tekninen lipsahdus

Tasavallan presidentti Tarja Halonen pitää Afganistaniin lähetetyn lisäjoukon kotiuttamista ennen vaalien toista kierrosta teknisenä lipsahduksena.

Halosen mielestä lipsahdus ei ollut kuitenkaan tässä tilanteessa "ihan kiva".

Halonen korostaa Damaskoksessa Syyrian-vierailunsa yhteydessä, että joukkojen sopimusten solminen on puolustushallinnon asia.

- Minulle oli yllätys, että se aika oli näin lyhyt. Silloin kun siitä puhuttiin, puhuttiin pikkuisen pidemmästä ajasta, joka olisi ehkä nippa nappa riittänyt toiseen kierrokseen, Halonen sanoi.

Halosen mukaan olisi ollut hyvä, jos häntä ja hallitusta olisi informoitu hieman enemmän.

Hän epäilee, että puolustushallinnolle ei tullut alkuvaiheessa asia edes mieleen, vaikka sadan hengen lisäjoukon kotiuttaminen jo lokakuun lopussa ei täytäkään tehtyä poliittista päätöstä olla paikalla vahvemmin vaaleja turvaamassa.

Halonen muistuttaa, että Afganistanin presidentinvaaleissa pidettiin mahdollisena toista kierrosta, vaikkakaan ei osattu arvioida kaikkia mutkia, joita vaalien suhteen on tapahtunut.

Halosen mukana Egyptissä ja Syyriassa matkustava ulkoministeri Alexander Stubb (kok) ei pidä joukkojen kotiuttamista lipsahduksena, kuten aiemmin uutisoitiin. Stubb sen sijaan pitää joukkojen pitämistä maassa pidempään teknisesti mahdottomana.

Hänen mielestään pitää nähdä metsä puilta eli Suomen poliittinen linja Afganistanissa jatkuu.

- Pitää myös pitää mielessä, että kyse on laajemmasta suunnittelusta, jossa ovat mukana ruotsalaiset ja jossa on mukana Nato, Stubb huomauttaa.

(MTV3 - STT)

Katso Vesa Kallionpään juttu (Seitsemän uutiset 22.10.2009)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.