Mainos

Halmeen rikosepäilyt syyteharkintaan

Kansanedustaja Tony Halmeen rikosepäilyt ovat etenemässä syyteharkintaan. Halme on kiistänyt häneen kohdistuvat rikosepäilyt lukuun ottamatta ampuma-aserikosta.

Kansanedustaja Tony Halmeen rikosepäilyt on käytännössä saatu tutkittua loppuun, sillä Halme ei vaadi poliisilta lisätutkintaa. Juttu edennee syyteharkintaan valtionsyyttäjä Ari-Pekka Koivistolle ensi viikolla, kunhan esitutkintapöytäkirjat on saatu koottua.

Koska puolustus ei koe lisätutkintaa tarpeelliseksi, Halme ei antanut esitutkinnasta lainkaan loppulausuntoa. Määräpäivä sen antamiselle oli tänään.

Halme kiistää häneen kohdistuvat rikosepäilyt lukuun ottamatta ampuma-aserikosta, jossa on kyse hänen hallussaan olleesta luvattomasta pistoolista. Sen lisäksi häntä epäillään vaaran aiheuttamisesta, doping- ja huumausainerikoksesta, rattijuopumuksesta sekä ajoneuvorikkomuksesta.

Amfetamiinia vain virtsassa

Tutkinta sai alkunsa ampumavälikohtauksesta Halmeen asunnolla Helsingin Tarkk'ampujankadulla heinäkuun alussa. Halme menetti tuolloin tajuntansa ja hänet vietiin ambulanssilla sairaalaan, missä hänen toipumisensa ja kuntoutuksensa kesti viikkoja.

Halmeen mukaan ase laukesi vahingossa, kun hänen vaimonsa yritti ottaa sitä häneltä pois. Jutussa asianomistajana olevalla vaimolla ei esitutkinnassa ole ollut vaatimuksia miestään kohtaan.

Halme oli nauttinut alkoholin ohella runsaasti useita erilaisia erittäin voimakkaita lääkkeitä. Huumerikosepäily johtuukin etupäässä kotietsinnässä takavarikoiduista huumausaineiksi luokitelluista lääkkeistä. Lisäksi Halmeen virtsanäytteestä löytyi vähäisiä jäämiä amfetamiinia.

Puolustuksen mukaan Halmeella oli reseptit lääkkeisiinsä, joten ne eivät olleet laittomia. Halme myös kiistää käyttäneensä amfetamiinia, vaan epäilee juoneensa väärästä lasista tai jonkun antaneen huumetta hänen tietämättään.

Halme ei ilmeisesti ollut aineen vaikutuksen alainen ampumavälikohtauksen aikaan, sillä hänen verinäytteestään sitä ei löytynyt. Aine poistuu verestä yleensä noin vuorokaudessa. Virtsassa se säilyy kahdesta kuuteen vuorokautta, riippuen käytetystä määrästä ja virtsan happamuusasteesta eli pH-arvosta.

Siirsi autoaan parkkipaikalla

Rattijuopumusepäilyssä on kysymys ammuskelua edeltäneestä illanvietosta ravintola Caruselin terassilla Etelä-Helsingissä. Poliisille on jälkikäteen ilmoittautunut todistajia, jotka ovat epäilleet Halmeen olleen humalassa, kun hän alkuillasta siirsi pysäköityä autoaan muutaman metrin matkan.

-Kyse oli siitä, että Halme halusi jäädä ravintolaan ja pyysi ystäväänsä ajamaan autonsa Tarkk'ampujankadulle. Hän ajoi parkkipaikalla kymmenkunta metriä näyttäessään ystävälleen, miten auto toimii ja mistä vaihteet löytyvät, asianajaja Heikki Lampela kertoo.

Halme kiistää olleensa tuolloin alkoholin vaikutuksen alainen. Todistajilla on ollut monenlaisia käsityksiä. Osa heistä uskoo Halmeen olleen selvin päin, loput arvelevat promillerajan ylittyneen.

Halme kiistää myös dopingrikosepäilyn. Häneltä on takavarikoitu erilaisia dopingiksi luokiteltuja valmisteita, mutta hän sanoo niiden olleen omaan käyttöön tarkoitettuja. Käyttö ei ole laitonta, vaan rikollista on vain dopingaineiden valmistus, tuonti ja levitys. Halme kertoo tuoneensa aineet ulkomailta jo ennen kuin laki dopingrikoksista astui voimaan vajaa vuosi sitten.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.