Mainos

Halmeelle ehdollista törkeästä rattijuopumuksesta

Kansanedustaja on tuomittu törkeästä rattijuopumuksesta ja liikenteen vaarantamisesta.

Kansanedustaja Tony Halme on tuomittu ehdolliseen vankeuteen ja sakkoihin törkeästä rattijuopumuksesta ja liikenteen vaarantamisesta.

80 päivän vankeusrangaistuksen lisäksi Vakka-Suomen käräjäoikeus tuomitsi Halmeelle oheissakkoa yhteensä 1320 euroa. Rikos tapahtui helmikuussa Laitilassa.

Tapauksen tutkinta alkoi Halmeen sekavannäköisestä ajotavasta poliisille tehdyistä ilmoituksista. Poliisi ei kyseisen illan aikana tavoittanut Halmetta, joten puhallus- tai verikoetta ei tehty.

- Todistajalausuntojen perusteella katsottiin, että Halmeen kyky virheettömiin suorituksiin oli tuntuvasti huonontunut, selvittää käräjätuomari Matti Mikkola.

Oikeudessa ajotavasta todisti kolme henkilöä. Yksi oli nähnyt hänen ajavan Laitilan keskustasta Auran suuntaan. Autoa seuraamaan lähtenyt oli myös tehnyt ilmoituksen poliisille. Ajotavasta todisti myös kaksi auralaista, joista toiselta Halme oli pyytänyt yösijaa. Saatuaan kieltävän vastauksen Halme oli jatkanut matkaansa.

Laitilalaisen ravintolan tarjoilijan mukaan Halme oli nauttinut ravintolassa viisi lonkeroa. Kukaan todistajista ei nähnyt Halmeen lähtevän ajamaan ravintolan pihalta.

Halme myönsi viisi lonkeroa

Halme itse ei halunnut oikeudessa kertoa illan ja yön tapahtumista. Hän myönsi nauttineensa viisi lonkeroa, mutta sanoi tehneensä sen niin pitkän ajan kuluessa, että alkoholi oli ehtinyt palaa pois. Hän toimitti myös oikeudelle todistuksen, jonka mukaan hän käyttää niin sanottuja kolmiolääkkeitä.

Keskushermostoon vaikuttavat lääkkeet voivat heikentää ajokykyä. Lääkkeiden nauttiminen voidaan havaita vain verikokeessa.

Halmeen asianajaja Heikki Lampela pitää tuomiota äärimmäisen yllättävänä.

- En olisi ikinä voinut kuvitella, että tässä käy näin. Tuomiosta valitetaan ehdottomasti, kommentoi Lampela.

Lain mukaan törkeästä rattijuoppoudesta voidaan tuomita vaikka veressä ei olisikaan alkoholia, jos kuljettajan ajokyky on tuntuvasti huonontunut muun huumaavan aineen nauttimisen takia.

Halme on saanut tuomittu kansanedustajakaudellaan aiemminkin. Kesällä 2003 Halme ampui asunnossaan pistoolilla ollessaan alkoholin ja amfetamiinin vaikutuksen alaisena.

Kärajäoikeus tuomitsi Halmeen vuoden 2004 tammikuussa neljän kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen ja 80 päiväsakkoon muun muassa salakuljetuksesta, huumausaineiden käyttörikoksesta ja aseen varomattomasta käsittelystä. Halme valitti päätöksestä hovioikeuteen mutta tuomio pysyi ennallaan.

Soini: Halmeen tehtävä ainoa oikea ratkaisu

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini uskoo, että Tony Halme osaa tehdä poliittisen uransa osalta oikean ratkaisun.

Soinin mukaan tilanne on nyt se, että Halmeella on kaiken tapahtuneen jälkeen vedettävänä vain yksi ainoa johtopäätös jatkosta. Hän ei kuitenkaan halua sanoa suoraan, että Halmeen tie ensi kevään eduskuntavaaleihin on viimeistään nyt poikki.

- Luotan, että hän osaa tehdä sen harkinnan kaiken tapahtuneen jälkeen, Soini sanoi tuomiosta kuultuaan.

Soini ei halua lähteä ruotimaan myöskään sitä, onko Halme kaiken nähdyn jälkeen ollut poliittisesti kannattava sijoitus. Hänen mielestään politiikassa ei kannata katsoa taaksepäin.

Soini korostaa tukevansa Halmetta jatkossakin ihmisenä. Politiikassa pitää hänen mukaansa kuitenkin olla itse kunnossa ennen kuin pystyy muiden asioita ajamaan.

- Ystävää ja kaveria en hylkää, mutta sen sanon, että nyt jatkosta täytyy se oikea johtopäätös tehdä ja sitä hän on tässä jo tapaillut kappaleen matkaa. Uskon, että hän osaa sen tehdä.

Omassa eduskuntaryhmässä Halmeelle ei Soinin mukaan koidu enää mitään seuraamuksia. Käräjäoikeuden tuomiossa on hänen mielestään tarpeeksi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.