Halloween-juhliin vihaiset tuikut ja herkullinen kurpitsakeitto

Hurrrrjimmat Halloween-juhlat koristellaan äkäisillä naamoilla varustetuin kurpitsalyhdyin, seinillä lentelevin lepakoin ja pöydällä vilistävin hämähäkein. Juhlissa tarjoillaan tietenkin soseutettuja sisälmyksiä eli tulista kurpitsakeittoa.

Suomalaisten Halloween-juhlien koristelu tehdään jenkkejä maltillisemmin kotimaisista kurpitsoista. Ei valita niitä kaikkein isoimpia ja oransseimpia vaan kauppakassiin poimitaan kelta-vihreät pienet kurpitsat.

Kurpitsan sisälmysten kaivertamiseen löytyy ohjeet .

Kurpitsa koverrettiin mahdollisimman ohueksi, jotta sisällä lepattava tuikku tai ledivalo pääsisi kuultamaan kuoren läpi. Hampaiden kohdat porattiin kuoren läpi korkkiruuvilla ja aukot viimeisteltiin ohutkärkisellä veitsellä. Silmät sijoitettiin kannen rajaan, mihin ne oli helppo muotoilla veitsellä. Aidoille tuikkukynttilöille tarkoitettuun kurpitsaan tehtiin aukko kanteen, jottei liekki polta kantta.

Ettei Halloween-illasta tulisi liiankin hurja, kannattaa huomioida tuikkujen turvallisuus. Tuikkukynttilöin valaistut lyhdyt sopivat vain ulkokäyttöön ja palamattomalle pinnalle, sisälle sijoitettavat kurpitsat valaistaan pienillä ledikynttilöillä tai valosarjoilla.

Kurpitsakeitto

Kolmen kuvissa esiintyvän kurpitsalyhdyn sisälmyksistä syntyi herkullinen vampyyrinkarkoituskeitto kuudelle hengelle.

kolmen pienen kurpitsan sisusta
kuivattua chiliä
kolme valkosipulin kynttä
tomaattipyrettä 70 grammaa
kermaa 2 dl
suolaa
valkopippuria
smetanaa

Kippaa kurpitsoista kaivettu malto isoon kattilaan ja lisää vettä sen verran, etteivät kaikki kurpitsat peity. Kurpitsat näet laskeutuvat veden kiehuessa. Heitä joukkoon haluamasi määrä eli mahdollisimman paljon kuivattua chiliä. Keitä kurpitsa miltei kypsän pehmeäksi. Lisää kiehuvaan veteen pilkotut valkosipulit ja tomaattipyre. Kiehautuksen jälkeen voit soseuttaa keiton sauvasekottimella. Lisää kerma ja mausta suolalla ja valkopippurilla.

Paahda kelta-vihreiden kurpitsojen siemenet kuivalla paistinpannulla pinnaltaan ruskeiksi. Oranssin kurpitsan siemenet ovat liian kovia syötäviksi. Koristele keittoannos siemenillä ja lusikallisella smetanaa. Nauti keitto äreiden naamojen valaisevassa seurassa.

Teksti: Henna Kekki

Keitto ja kuvat: Mikko Kekki

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja