Mainos

Hallitustunnustelut käyntiin Saksassa

Saksan tuleva liittokansleri Gerhard Schröder aloitti tänään hallitustunnustelut tapaamalla vihreiden edustajia. Tässä vaiheessa kyse oli vasta alustavista keskusteluista, joissa pyrittiin sopimaan asialista huomenna alkaviin varsinaisiin neuvotteluihin.

Schröder on julistanut työttömyyden vähentämisen tulevan hallituksen ensisijaiseksi tehtäväksi. Hallitus aikoo myös uudistaa verotusjärjestelmän ja kiinnittää erityistä huomiota energiapolitiikkaan.

Työllisyydestä ja veropolitiikasta sosiaalidemokraatit ja vihreät ovat suurin piirtein samaa mieltä, mutta näkemykset ydinenergiasta ja saksalaisten joukkojen osallistumisesta rauhanturvatoimintaan ulkomailla eivät käy yksiin. SDP on valmis sulkemaan maan ydinvoimalat 25 vuoden kuluessa, kun taas vihreät vaativat, että ne olisi suljettava jo kahdeksan vuoden kuluessa. Yksi kiistakapula saattaa myös olla nopea luotijunayhteys Berliinin ja Hampurin välillä. Vihreät eivät ylipäänsä halua tätä jopa 400 kilometrin tuntinopeudella liikkuvaa junaa.

21 paikan enemmistö

Sosiaalidemokraattien ja vihreiden hallituksella tulee olemaan liittopäivillä 21 paikan enemmistö. Vihreät ovat sanoneet haluavansa neljä ministeripaikkaa, mutta SDP on vihjaissut tarjoavansa heille vain kahta. Schröder toivoo saavansa hallituksensa kootuksi lokakuun 24. päivään mennessä.

Juuri Pariisista palannut tuleva liittokansleri oli toiveikas hallitusneuvottelujen suhteen ja arveli niiden sujuvan nopeasti. Hallituskumppanistaan vihreistä hän totesi, että nämä ovat "älykkäitä, mutta joskus hyvin vaikeita ihmisiä". Sunnuntaina vaalitappion kärsinyt liittokansleri Helmut Kohl jatkaa toimitusministeristön johdossa siksi kunnes uusi hallitus on muodostettu.
(STT-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.