Mainos

Hallitustunnustelut heti vauhtiin

Keskustan puheenjohtaja Matti Vanhanen tapasi tänään muiden puolueiden johtoa ja arvioi, että uusi hallitus saataisiin muodostettua kuukauden sisällä. SDP havittelee yhä hallitusvastuuta vaalitappiosta huolimatta.

Tuleva hallitustunnustelija, keskustan puheenjohtaja Matti Vanhanen raamitteli tänään ensi nuotit edessä olevia hallitusneuvotteluja varten: Hallitukseen voisi tulla kolme tai neljä puoluetta, joilla on eduskunnassa noin 120 kansanedustajaa. Yksi suurista puolueista jääköön oppositioon.

Vanhanen tutkaili muiden mielialoja keskustelemalla ensin SDP:n, kokoomuksen ja RKP:n puheenjohtajien kanssa. Hän luonnehti yhteydenottoja "tunnelmakeskusteluiksi". Selväksi tuli jo tässä vaiheessa, että kaikki ovat halukkaita osallistumaan uuteen hallitukseen.

Virallisesti neuvottelut uuden hallituksen kokoamiseksi alkavat puolentoista viikon kuluttua, kun Vanhanen on nimetty tunnustelijaksi.

Katainen pitää sinivihreää pohjaa luontevana

Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen pitää keskustan ja kokoomuksen varaan rakentuvaa sinivihreää pohjaa luontevana seuraavalle hallitukselle.

- Sinivihreä pohja on saanut hyvin vahvan kannatuksen, hän sanoi.

Hän toisti jo eilisiltana esittämänsä kannan, että kokoomuksen jättäminen hallituksen ulkopuolelle vaatisi "erityisen aggressiivisia" toimia.

- Käytiin aikataulutus läpi ja koordinaatit, analysoitiin vaalitulosta, käytiin tunnelmat ja faktat läpi, Katainen luotasi tapaamisen tuloksia.

Ohjelmakysymyksistä ei tänään vielä puhuttu, mutta Katainen arveli, että neuvottelut eivät varmaankaan ole helpot.

Katainen ei ottanut vielä kantaa muihin hallituspuolueisiin. Hän kertoi puhuneensa puhelimessa SDP:n Eero Heinäluoman ja RKP:n Stefan Wallinin kanssa. Hän oli aikeissa puhua myöhemmin myös vihreiden Tarja Cronbergin kanssa.

Niinistön paikka vielä auki

Tulevan hallituksen kokoonpanoa ja omaa rooliaan Katainen ei vielä halunnut pohtia. Äänikuningas Sauli Niinistön mahdollisiin tehtäviin hän ei myöskään ottanut kantaa.

- Hänellä on paljon annettavaa Suomelle ja suomalaiseen politiikkaan. Katsotaan mitä tehtäviä on jaossa ja mistä hän on itse kiinnostunut, Katainen kuittasi.

Kokoomuksen puoluehallitus kokoontuu huomenna.

Heinäluoma haikailee tappiosta huolimatta hallitukseen

Puheenjohtaja Eero Heinäluoman mukaan SDP:llä ei ole syytä laittaa ovea kiinni hallitukseen menolle. SDP:tä äänestäneiden ääni tulee noteerata myös hallituksen muodostamisvaiheessa.

- Yli puoli miljoonaa ihmistä on äänestänyt SDP:tä. Olemme sen heille velkaa, että heidän mielipiteensä tulee esille.

Heinäluoman mukaan SDP tuo omat tavoitteensa hallitustunnusteluun, mm. esitykset työllisyysohjelmasta ja palveluihin panostamisesta. Suurin puolue eli keskusta joka tapauksessa vetää hallitustunnustelut ja tekee keskusteluista johtopäätökset.

- Emme tunge itseämme eturiviin, vaan lähdemme siitä, että suurin puolue määrää marssijärjestyksen.

Heinäluoma kertoi keskustelleensa maanantaina lyhyesti sekä keskustan Matti Vanhasen että kokoomuksen Jyrki Kataisen kanssa.

Viesti ei mennyt perille

Heinäluoma myönsi, että itsekriittisyyteen on aihetta.

- Kyllä on tarve olla aika nöyrä tämän tuloksen edessä.

SDP:n puoluejohto arvioi vaalitulosta tuoreeltaan tänään. Johtopäätös oli, että äänestysaktiivisuuden lasku SDP:n vahvoilla kannatusalueilla selittää puolueen huonoa tulosta. Laimea äänestysinto roikotti tulosta niin Kymessä, Pohjois-Karjalassa, Etelä-Savossa kuin Uudellamaallakin.

Myöskään vaalikampanja ei toiminut parhaalla mahdollisella tavalla eikä viesti mennyt perille äänestäjille. Keskustelu mainoksista vei huomiota varsinaisilta vaaliteemoilta.

Puolue aikoo tarkkaan perehtyä äänestämättä jättäneiden joukkoon. Eivätkö he kokeneet vaalikeskustelua itselleen läheiseksi vai mistä oikein oli kyse?

Hallituskysymyksen arviointi ja vaalin tuloksen analysointi jatkuu SDP:n puoluehallituksessa huomenna.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.