Mainos

Hallitusrintamalle murskavoitto Malesiassa

Malesian pääministerin puolueen johtama Kansallinen rintama on voittanut ääri-islamilaisen opposition myös sen tukialueilla.

Hallitusrintama ylsi murskavoittoon Malesian parlamenttivaaleissa saaden enemmän kuin kaksi kolmasosaa parlamenttipaikoista.

Pääministeri Abdullah Ahmad Badawin UMNO-puolueen johtama Kansallinen rintama on voittanut ääri-islamilaisen opposition myös sen tukialueilla. Vaalivoitto olikin henkilökohtainen suurmenestys pääministeri Abdullahille, joka lupasi ennen vaaleja äänestäjille "nykyaikaista ja edistyksellistä" islamilaistahallintoa.

Abdullah nousi pääministeriksi viime lokakuussa, jolloin syrjään siirtyi Malesiaa pitkään johtanut Mahathir Mohamad. Kahden kolmasosan enemmistö parlamenttipaikoista antaa hallitusrintamalle laajat valtuudet lakien säätämiseen oppositiopuolueista välittämättä.

Pääministeri itse oli luottavainen äänestäessään kotiosavaltiossaan Penangissa.

- Odotan aiempaa suurempaa enemmistöä, hän totesi.

Neljäntoista puolueen yhteenliittymä Kansallinen rintama on johtanut Malesiaa sen itsenäistymisvuodesta 1957 asti. Rintaman tärkein puolue on Abdullahin UMNO, joka perustettiin 1946 valvomaan Malesian pääväestön malaijien etuja.

Valtiollisen television ilmoittamien tulosten mukaan Kansallinen rintama on saamassa enemmistön myös Kelantanin ja Terengganun osavaltioissa, missä vallassa on ollut ääri-islamilainen PAS-puolue. Kansallinen rintama pitäisi enemmistönsä myös Kedahin ja Perlisin osavaltioissa, joihin PAS oli vaalikampanjassaan panostanut voimakkaasti.

Pääministeri Abdullah on ajanut maltillista islamilaista politiikkaa. Malesian 25 miljoonasta asukkaasta noin 60 prosenttia on muslimeja.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.