Mainos

Hallitusratkaisu tuo vielä muutoksia eduskunnan valiokuntiin

Eduskunta on valinnut uudet valiokunnat, joskin hallituksen muodostaminen aiheuttaa jäsenyyksiin ja puheenjohtajuuksiin vielä muutoksia.

Ministereiksi lähtevät menettävät valiokuntapaikkansa, ja myllerrystä syntyy myös vanhasta hallituksesta tapahtuvan "paluumuuton" vuoksi.

Valtion budjetista viimeisen sanan sanovaan valtiovarainvaliokuntaan ei valittu yhtään ensimmäisen kauden edustajaa, vaan kaikilla varajäsenilläkin on aiempaa kokemusta eduskuntatyöstä. Valiokunnan puheenjohtajuuden perii eduskunnan jättäneeltä Maria Kaisa Aulalta (kesk.) saman puolueen Olavi Ala-Nissilä.

Myös arvovaltainen perustuslakivaliokunta saa uuden puheenjohtajan, koska Paula Kokkonen (kok.) putosi vaaleissa. Perustuslain ylimmän tulkitsijan puheenjohtajuuden ottaa Kimmo Sasi (kok.), jos hänen ministeriuransa ei jatku. Ainakin siihen asti tehtävää hoitaa Ben Zyskowicz (kok.)

EU-asioiden suurta valiokuntaa ryhtyy johtamaan Jyri Häkämies (kok.). Mikäli kokoomus jää oppositioon, paikan ottaa kuitenkin puolueen puheenjohtaja Ville Itälä.

Ulkoasianvaliokunnan johto vaihtuu, koska Liisa Jaakonsaari (sd.) valittiin puhemiehistöön. Paikan ottaa ainakin tässä vaiheessa Antti Kalliomäki (sd.).

Liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtajuus siirtyy vihreiltä keskustalle ja samalla Erkki PulliaiseltaMarkku Laukkaselle. RKP menetti ainoan puheenjohtajan paikkansa, ja lakivaliokunnan johtoon siirtyy vihreiden Tuija Brax. Puolustusvaliokuntaa ryhtyy johtamaan edustajaveteraani Seppo Kääriäinen (kesk.). Sivistysvaliokunnan johtoon asettuu Sari Sarkomaa (kok.), mutta hänen paikkansa ottaa Kaarina Dromberg, jos kokoomus ei pääse hallitukseen.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan ottaa Tuula Haatainen (sd.) ja tulevaisuusvaliokunnan perii edeltäjäänsä Martti Tiuria vuosikymmeniä nuorempi Jyrki Katainen (kok.).

Talousvaliokunta, hallintovaliokunta, maa- ja metsätalousvaliokunta, ympäristövaliokunta sekä työelämä- ja tasa-arvovaliokunta jatkavat entisten puheenjohtajiensa johdolla.

Uusille vastuuta

Uusista edustajista puoluesihteerit Eero Heinäluoma (sd.) ja Eero Lankia (kesk.) nimettiin ulkoasiainvaliokuntaan ja Heinäluoma lisäksi puolustusvaliokuntaan. Eduskunnan uudet vuorineuvokset Martin Saarikangas (kok.) ja Jere Lahti (kok.) valittiin talousvaliokuntaan.

Perussuomalaisten uusista edustajista Timo Soini ottaa paikan lakivaliokunnassa ja Tony Halme puolustusvaliokunnassa sekä tulevaisuusvaliokunnassa.

Matti Ahde (sd.) ei ole varsinaisena jäsenenä missään valiokunnassa, mutta osallistuu valtiovarainvaliokunnan varajäsenenä täysipainoisesti valiokunnan toimintaan sen eri jaostoissa. Ahde on jäsenenä myös eduskunnan kansliatoimikunnassa.

Tammerkosken trubaduuri Mikko Alatalo (kesk.) valittiin liikennevaliokunnan lisäksi Pohjoismaiden neuvoston Suomen valtuuskuntaan ja Ylen hallintoneuvostoon.

Ilkka Kanervan (kok.) vuosikaudet johtaman pankkivaltuuston kokoonpano muuttuu melkoisesti. Anneli Jäätteenmäen (kesk.), Martti Tiurin (kok.), Virpa Puiston (sd.) ja Antero Kekkosen (sd.) korvaavat Eero Heinäluoma (sd.), Arja Alho (sd.), Mari Kiviniemi (kesk.) ja Janina Andersson (vihr.). Vihreillä ei aiemmin ole ollut pankkivaltuutettua. Paikka lohkesi kokoomukselta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.