Mainos

Hallituspuolueilla kriisikokous pelisäännöistä

20:35

Hallituspuolueiden ryhmäpuheenjohtajat kokoontuivat aamulla eduskuntaan kriisi-istuntoon puimaan hallituksen sisäisiä pelisääntöjä.

Kriisipalaveria vetänyt Petteri Orpo (kok.) myöntää MTV3 Uutisille, että hallituspuolueella on peiliin katsomisen paikka.

Kriisipalaverin taustalla on vihreiden kansanedustaja Osmo Soininvaara, joka haukkui viime viikolla hallitusta laidasta laitaan. Vihreät ministerit Ville Niinistö ja Heidi Hautala puolestaan lyttäsivät hallitusta reilu viikko sitten vihreiden puoluekokouksessa.

–Todettiin, että tässä on viime aikoina ollut yksittäisten hallituspuolueiden edustajien taholta joitakin kommentteja, jotka ovat aiheuttaneet pahaa mieltä ja harmistusta muissa puolueissa. Me keskustelimme yleiselle tasolla ja totesimme, että meillä on itse kunkin syytä vähän parantaa juoksua, sanoo suurimman eduskuntaryhmän eli kokoomuksen ryhmäpuheenjohtaja Petteri Orpo.

Saavatko hallituspuolueiden edustajat kritisoida hallitusta?

–Jokaisella on oikeus omiin mielipiteisiin, mutta se pitää jokaisen hallituspuolueen edustajan muistaa, että he edustavat hallituspuoluetta ja sitä kautta ryhmän jäseninä ovat tulleet sitoutuneiksi hallituksen linjauksiin ja on silloin kohtuullista porukalla seistä niitten linjausten takana, Orpo sanoo.

Vihreissä ymmärretään hallituskritiikkiä

Viime viikolla valittu vihreiden uusi eduskuntaryhmän puheenjohtaja Oras Tynkkynen ymmärtää puoluetovereiden hallituskritiikin.

–Minusta on ihan paikallaan, että hallituksen toimintaa arvioidaan rehellisesti ja avoimesti. Sitten on eri asia, miten se arvostelu esitetään. En pidä sellaisesta arvostelusta, jossa yksittäisiä hallituspuolueita tai yksittäisiä ministereitä kovasti syytetään, Tynkkynen sanoo.

Hänen mukaan vihreät eivät ole ainoita hallituspuolueiden edustajia, jotka kritisoivat hallitusta.

- Olen itse vähän kummeksunut, kun viime aikoina aika monista puolueista muun muassa ministeri Hautalaa vastaan on hyökätty aika reippaasti. Se ei vaikuta aina asialliselta hallitusyhteistyön kannalta.

Lisää kritiikkiä luvassa?

Viikonloppuna vasemmistoliitto kokoontuu puoluekokoukseen Tampereelle. Myös sieltä on odotettavissa tiukkaa arvostelua hallituksen toiminnasta.

–On ihan selvää, että puoluekokouksissa käydään rakentavaa ja varmasti kriittistäkin keskustelua. Minusta se kuuluu politiikkaan. Mä uskon, että kuitenkin vasemmistoliitossa sen johto, istuvat ministerit ja eduskuntaryhmä puolustavat hallituksen politiikkaa, koska ovat itse olleet sitä tekemässä.

Orpo uskoo, että kriisikokouksen jälkeen pystytään palaamaan normaaliin päiväjärjestykseen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.