Hallituspuolueet suitsuttivat yksimielisyyttään

Vapun poliittiset puheet ovat olleet maltillisia.

Hallituspuolueiden edustajat ovat korostaneet SDP:n ja keskustan hallitusyhteistyön sujuvan hyvin, vaikka työttömyyteen ja globalisaation uhkiin liittyy edelleen suuria haasteita.

Hyvinkäällä ja Helsingissä puhunut pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) vaati työttömyydestä välikysymyksen tehnyttä oppositiota esittämään omat keinonsa työllisyyden parantamiseksi. Vanhasen mukaan syynä viime vuoden työllisyyskehitykseen ovat olleet euron kurssi ja muut maailmantalouden tekijät, joihin hallitus ei ole voinut vaikuttaa.

Jatkossa Suomen on Vanhasen mukaan varauduttava EU:n uusista jäsenmaista tuleviin muutospaineisiin. Suomalaisen sosiaaliturvan hyödyntämistä hallitus aikoo rajoittaa esittämällä neljän kuukauden työssäoloehtoa tai vähintään neljä kuukautta kestänyttä yrittäjyyttä ennen kuin sosiaaliturvaa voidaan myöntää.

Vanhanen muistutti, että uusista jäsenmaista tulevien työntekijöiden on edelleen kahden vuoden ajan saatava työlupa Suomen työvoimaviranomaisilta.

EU:n nyt laajentuessa uusiin jäsenmaihin Vanhanen korosti keskustan pitävän tärkeänä, ettei unionin sisälle luoda rajalinjoja eikä ihmisiä ajeta eri kasteihin.

Tuomioja: Hallituksen ulkopolitiikka yksituumaista

Sosiaalidemokraattiset ministerit kiittelivät puheissaan hallituksen yhteistyökykyä.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) katsoo Suomen ulkopoliittisten linjausten olevan edelleen hyvin yksituumaisia sekä EU:ta että Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa koskevissa kysymyksissä.

Joensuussa ja Lieksassa puhuneen Tuomiojan mukaan linjausten vakautta ei horjuta "siihen tyytymättömän pienen vähemmistön jatkuva sala-ammunta, jonka kohteena ovat vuorollaan olleet tasavallan presidentti, pääministeri ja ulkoministeri".

Tuomioja sanoi vihjailevassa kirjoittelussa ja menettelytavoissa olevan piirteitä, jotka palauttavat mieliin suomettumisajan ilmiöt, joiden ei enää soisi toistuvan Suomessa.

Globalisaation tuomia uhkia tulee Tuomiojan mukaan hallita luomalla yhteisiä pelisääntöjä, joilla veroparatiisien ja epäterveen verokilpailun syntymistä voidaan hillitä.

Mönkäre korottaisi kotitalousvähennystä

Kuopiossa puhunut sosiaali- ja terveysministeri Sinikka Mönkäre (sd.) muistutti työllisyydestä välikysymyksen tehnyttä oppositiota siitä, että hallitus etenee laajalla rintamalla työllisyysasteen nostamiseksi.

Mönkäre sanoi hallituksen uskaltaneen mm. tehdä tuloveron alennukset etupainotteisesti ja panostaneen kunnallisiin palveluihin. Näiden toimenpiteiden seurauksena kansalaisten usko tulevaan ja kotimainen kulutus on saatu pidettyä yllä kansainvälisen talouden yskiessä.

Mönkäre muistutti hallituksen myös lisänneen resursseja tutkimukseen, koulutukseen ja moniin työelämän kehittämiseen

Jotta työpaikkoja saataisiin lisää palvelualoille, Mönkäre sanoi kannattavansa kotitalousvähennyksen korotusta ja arvonlisäveron alarajan muuttamista edelleen pienyritysten kasvua kannustavaksi. Myös yrittämisen esteitä tulee vähentää.

Oulussa puhunut opetusministeri Tuula Haatainen (sd.) muistutti, että suurimmassa osassa kuntia käynnistyy ensimmäisellä luokalla olevien koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminta.

Opetusministeriö tulee Haataisen mukaan ottamaan rahoituspäätöksessään huomioon erityisopetuksen oppilaiden aamu- ja iltapäivätoiminnan.

- Toivottavaa on, että toiminta laajenee pian edelleen ja kattaa silloin myös erityisoppilaat ja toisella luokalla olevat, Haatainen toivoi.

Luhtanen vaatii rytminvaihdosta


Liikenne- ja viestintäministeri Leena Luhtasen (sd.) mukaan liikenneinvestointien vaikutus työllisyyden hoitoon nousee tulevissa budjettikäsittelyissä keskeiseen asemaan.

Joroisissa ja Pieksämäellä puhunut Luhtanen sanoi, että työllisyystilanteen vuoksi hallitukselta on löydyttävä valmiutta merkittäväänkin talouspolitiikan rytminvaihdokseen, sillä pelkästään säästäminen ja budjettikehyksissä pysyminen ei voi olla talouspolitiikan ainoa sisältö.

Luhtanen muistutti, että liikenneinvestointeja pohtineen ministerityöryhmän esitykset työllistäisivät vuosittain keskimäärin 4 000 - 6 000 ihmistä. Suurempi työllisyysvaikutus tulee Luhtasen mukaan kasvusykäyksestä, joka elinkeinoelämälle syntyy parantuneista liikenneyhteyksistä.

Tärkeää olisi Luhtasen mukaan toteuttaa hallituksen valmistelema väyläohjelma, jonka lisärahoitus voitaisiin vaivatta saada valtionomaisuuden myyntituloista sekä laajentamalla elinkaarimallin käyttöä, ottamalla lainaa ja myös lisäämällä suoraa budjettirahoitusta.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 01.05.2004)

Lue myös:

    Uusimmat