Hallituspuolueet päättivät jättää käsittelemättä kansalaisaloitteen perintöveron poistosta – oppositio sydämistyi harvinaisesta teosta: "Kansalaisaloite ei saisi koskaan olla vaalipaniikin uhri"

Mitä tapahtuu perintöverolle? 14:00

Eduskunta ei käsittele kansalaisaloitetta perintö- ja lahjaveron poistamisesta. Valtiovarainvaliokunta ei poikkeuksellisesti tee aloitteesta mietintöä, joten siitä ei voida myöskään äänestää.

Video: Perintöveron kohtaloa puitiin keväällä Huomenta Suomessa

Päätös syntyi eduskunnan valtiovarainvaliokunnassa äänestämällä. Oppositiopuolueet SDP, perussuomalaiset, vihreät ja vasemmistoliitto olisivat halunneet, että aloitteesta tehdään mietintö normaaliin tapaan, mutta hallituspuolueet voittivat äänestyksen.

Hallituspuolueet perustelivat päätöstä muun muassa sillä, että aloitteen hylkääminen on jo etukäteen varmaa.

– Kävi ilmi, ettei oppositiossakaan ole yhtään puoluetta, joka olisi valmis luopumaan lahja- ja perintöverosta, totesi valtiovarainvaliokunnan puheenjohtaja Timo Kalli (kesk.).

Lisäksi hallituspuolueet vetosivat asiantuntijoihin, joiden mukaan verojen poisto vaikuttaisi niin monella tavalla, ettei sitä voida tehdä erillisenä yksittäispäätöksenä.

– Tällä verollahan kerätään ensi vuoden budjettiin 720 miljoonaa euroa ja kun ollaan näin vuoden lopussa, niin tämän kaltainen asia on hallitusneuvottelukysymys, perusteli Kalli.

Oppositio: Kyseessä poliittinen taktikointi

Neljä oppositiopuoluetta piti menettelyä periaatteellisesti vääränä ja syytti hallitusta politikoinnista kansalaisaloitteen asiallisen käsittelyn kustannuksella.

– Kansalaisaloite ei saisi koskaan olla tällaisen pikkupolitikoinnin tai vaalipaniikin uhri. Kaikki aloitteet pitäisi käsitellä tasaveroisesti eduskunnassa sillä kunnioituksella minkä ne ansaitsevat, vaati demareiden valiokuntavastaava Timo Harakka (sd.).

Oppositiopuolueet epäilevät, että hallitus haluaa aloitteen hautaamalla vain välttää asian käsittelyn eduskunnan suuressa salissa. Siellä hallituspuolueet – joissa perintöveron poistoa on vaadittu – joutuisivat vastustamaan aloitetta ja siis toimimaan osin omien vaatimustensa vastaisesti. Oppositiolle hallituspuolueiden ahdinko juuri ennen vaaleja tietenkin kelpaisi.

Hirmuista paheksuntaa

SDP, perussuomalaiset, vihreät ja vasemmistoliitto eivät kannata perintöveron poistoa, joten lopputuloksen kannalta aloitteen hautaaminen menee niiden mielen mukaan. Mutta ongelma nähdään nyt menettelytavassa.

– Jos kansalaisaloite näin periaatteellisesta ja kansalaisia suoraan koskettavasta asiasta jätetään käsittelemättä, heikentää se koko kansalaisaloitteen ajatusta, arvosteli kansanedustaja Ozan Yanar (vihr.).

– Päätös olla tekemättä mietintö on häpeällinen, epädemokraattinen ja syö maata kansalaisaloiteinstituution alta. Onko niin, että käsittelyyn tulevat jatkossa vain hallitukselle mieleiset aloitteet, kysyi kansanedustaja Kari Uotila (vas.).

– Kyse on periaatteesta: kunnioitammeko me kansanedustajina kansalaisia ja heidän tahtoaan, vai sivuutammeko heille tärkeitä asioita, paheksui kansanedustaja Ville Vähämäki (ps.).

Valtiovarainvaliokunnan puheenjohtaja ei nähnyt päätöksessä mitään periaatteellista ongelmaa.

– Valiokunnalla on mahdollisuus joko tehdä mietintö tai olla tekemättä sitä ja nyt kollektiivisesti päätettiin näin, että tästä asiasta ei tehdä mietintöä, kuittasi Kalli opposition kritiikin.

 

Lue myös:

    Uusimmat