Mainos

Hallituspuolueelle voitto Turkin vaaleissa

Turkin ankaran 10 prosentin äänikynnyksen ylitti vain kolme puoluetta. Vaalit ovat suurvoitto pääministeri Recep Tayyip Erdoganille.

Turkin hallitseva AK-puolue on voittanut eilisiltaiset parlamenttivaalit. AKP on saanut 46,3 prosenttia äänistä, kun äänistä on laskettu 99,9 prosenttia.

Arvioiden mukaan puolue olisi täten saamassa 339 edustajaa 550-paikkaiseen parlamenttiin. Edellisessä parlamentissa AKP:lla oli 352 edustajaa.

Suurin oppositiopuolue CHP sai 20,9 prosenttia äänistä ja arviolta 112 edustajaa parlamenttiin. Äärioikeistolainen MHP on saamassa parlamenttiin 71 edustajaa 14,2 prosentin äänimäärällä. Mikään muu puolue ei ylittänyt Turkin ankaraa 10 prosentin äänikynnystä.

Parlamenttiin on kuitenkin nousemassa 28 sitoutumatonta ehdokasta, joista suurin osa on kurdeja. Lopulliset äänestystulokset julkaistaan lähipäivinä.

Uskonnon asema jakaa kansaa

Vaalit ovat suurvoitto pääministeri Recep Tayyip Erdoganille, joka joutui määräämään maahan ennenaikaiset parlamenttivaalit, kun parlamentti ei onnistunut valitsemaan uutta presidenttiä. AKP:n kannattajien puheissa päällimmäisiksi nousivat maan talouskasvun ja vakauden säilyttäminen.

Vaikka AKP on onnistunut saamaan Turkin talouden voimakkaaseen kasvuun, puolueen politiikka pelottaa monia. Keväällä isot mielenosoitukset syyttivät sitä islamin liian voimakkaasta sekoittamisesta politiikkaan.

Turkissa uskonto ja valtio on haluttu pitää tiukasti erossa presidentti Atatürkin ajoista saakka. Esimerkiksi uskonnollisten symbolien, kuten islamilaisen päähuivin, käyttö julkisissa virastoissa ja kouluissa on kielletty. AKP:n on pelätty pyrkivän kiellon kumoamiseen.

Äänestysvilkkaus ennätyskorkea

Käynnissä olevasta lomakaudesta huolimatta vaalien äänestysvilkkauden arvioidaan olevan noin 84 prosenttia.

Linja-auto- ja lentoyhtiöt järjestivät viikonlopuksi ylimääräisiä vuoroja, jotta kymmenettuhannet lomailevat turkkilaiset pääsivät äänestämään kotipaikkakunnilleen.

Monien äänestyspaikkojen edessä oli jonoa jo ennen niiden avautumista aamuseitsemältä, kun ihmiset halusivat välttää jonottamisen iltapäivän paahtavassa kuumuudessa.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.