Mainos

Hallituspohja yllätyksetön

Vihreät nousevat odotetusti uuteen porvarihallitukseen. Matti Vanhanen kommentoi hallituspohjaa illalla MTV3:n Kymmenen uutisissa.

Vihreät ovat nousemassa hallituspuolueeksi. Uuden hallituksen kokoamista johtava Matti Vanhanen (kesk.) on ilmoittanut eduskuntaryhmille, että varsinaisiin neuvotteluihin osallistuvat keskusta, kokoomus, vihreät ja RKP.

Vanhasen mukaan tulevan hallituspohjan valintaan vaikutti ennen kaikkea vaalitulos, mutta myös puolueiden ohjelmalliset tavoitteet. Hallitukseen tulevat vaalien suurin voittaja kokoomus, yhdellä paikalla kasvaneet vihreät ja RKP sekä eduskunnan suurin ryhmä keskusta.

Hallituksen muodostajan mielestä itse asiassa äänestäjät ratkaisivat hallituspohjan. Keskustalla ja kokoomuksella on yhdessä enemmistö eduskunnassa. Muilta kahden puolueen yhdistelmiltä ei sitä olisi löytynyt.

Runkoa täydentävät ryhmät nostavat hallituspuolueiden kansanedustajien yhteismäärän 126:een.

Vanhanen kiitteli kaihoisasti päättyneen punamultayhteistyön tuloksia. Kuluneet neljä vuotta ovat olleet hänen mukaansa poikkeuksellisen vakaan ja myönteisen kehityksen vuosia.

- Olo on vähän niin kuin työpaikkaa vaihtaisit, pääministeri muotoili tuntemuksensa. Vanhoista työtovereista on hieman haikea erota, mutta uusien kanssa aloitetaan uusi haastava projekti.

Hän oli vakuuttunut uuden sinivihreän kokoonpanon mahdollisuuksista saada aikaan "vahva ja tähän päivään sopiva" hallitusohjelma. Sen pääteemoja tulevat olemaan energia- ja ilmastopolitiikan uudistus, osaamisen ja yrittäjyyden vahvistaminen, palveluiden turvaaminen sekä perusturvan uudistus.

Vanhanen lupasi, että sinivihreällä hallituksella tulee olemaan myös herkkä sosiaalinen omatunto. Lisäksi se haluaa olla hyvässä yhteistyössä yhteiskunnan kaikkien etutahojen, kuten mm. työmarkkinajärjestöjen kanssa.

"Historiallinen ratkaisu"

Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen luonnehti ratkaisua historialliseksi. Ensimmäistä kertaa sitten 1960-luvun rakennetaan normaalissa yhteiskunnallisessa tilanteessa sinivihreää yhteistyötä puhtaasti vaalituloksen ja ohjelmallisten tavoitteiden pohjalta.

Lue lisää:

Edellinen keskustan ja kokoomuksen varaan rakentunut Esko Ahon (kesk.) hallitus oli syvän lamakauden hallitus.

Katainenkin nimesi alkaneen vaalikauden haasteiksi ympäristökysymykset, työllisyyden ja yrittäjyyden vahvistamisen, kuntarakenteen uudistamisen ja palveluiden kehittämisen.

Vihreiden puheenjohtaja Tarja Cronberg sanoi puolueensa olevan iloinen valinnasta ja ottavan sinivihreän haasteen vastaan. Työllisyyden parantamisen ja hyvinvointiyhteiskunnan säilyttämisen ohella hän nimesi vihreille tärkeiksi asioiksi ilmastomuutoksen torjumisen, ympäristön tilan ja energiapolitiikan.

Cronberg odotti, että hallitusneuvotteluissa tulee vahvasti esille myös perustoimeentulon varmistaminen köyhyyden torjumiseksi.

Vesivoiman lisäämiseen liittyvä vesilain muutos voi olla yksi ongelmallisista asioista. Vanhasen mukaan kysymystä selvitellään astetta tarkemmin hallitusneuvotteluissa, mutta varsinainen työ tehdään lainsäädännön valmistelussa.

Vanhanen luottaa hallituspuolueisiin

Vanhanen vakuutti, ettei vihreitä ole vaadittu ottamaan käyttöön ryhmäkuria tai antamaan muuten takeita hallituksen esityksien takana pysymisestä. Viisi vuotta sitten puolue lähti oppositioon kesken hallituskauden ydinvoiman lisärakentamisen vuoksi.

- Kaikki puolueet ovat täsmälleen samalla viivalla. En epäile ketään enempää kuin ketään toista. Mihinkään ns. kyykyttämisyrityksiin ei lähdetä, Vanhanen ilmoitti.

RKP:n puheenjohtaja Stefan Wallin muistutti, että hänen puolueellaan on pitkä kokemus yhteistyöstä erilaisissa koalitioissa hyvinä ja vaikeina aikoina. Wallin katsoi, että vaalivoitolla oli silti merkitystä RKP:n pääsylle hallitusneuvotteluihin.

Hallitusneuvottelut alkavat pääsiäisen jälkeisenä keskiviikkona Vanhasen johdolla. Ohjelmasta ja salkkujaosta sopiminen kestää arviolta neljä-viisi päivää.

Hallitustunnustelija, keskustan puheenjohtaja Matti Vanhanen kommentoi hallituspohjaa illalla MTV3:n Kymmenen uutisissa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.