Mainos

Hallitusohjelmassa veronkevennyksiä

Uusi punamultahallitus keventää erityisesti palkansaajien verotusta ja lupaa korotuksia eräisiin sosiaalietuuksiin kuten lapsilisiin.

Hallitus keventää erityisesti työhön kohdistuvaa verotusta. Vaalikauden veronkevennykset ovat vähintään 1,12 miljardia. Pääosa kevennyksistä tulee ansiotulojen verotukseen ja siinä painopiste on pieni- ja keskituloisissa. Kevennykset aloitetaan jo tänä vuonna.

Myös yritysverotukseen valmistellaan kevennystä. Osinkotulot saatetaan osittain kahdenkertaisen verotuksen piiriin kuitenkin niin, ettei kiristys koske pieniä ja keskisuuria yrityksiä. Hallitus on myös valmis tehostamaan energia- ja ympäristöverotusta niin, että työhön kohdistuvaa verotusta voitaisiin keventää lisää.

Ensimmäisestä lapsesta maksettavaa lapsilisää korotetaan ensi vuonna. Vuonna 2005 korotetaan kotihoidon tukea sekä sairausvakuutuksen vähimmäispäivärahoja. Vuonna 2006 on vuorossa kansaneläkkeen korotus. Lisärahaa on luvassa myös sosiaali- ja terveyspalveluihin.

Toimenpiteitä työttömyyteen

Talouspolitiikassa ykköstavoite on työssäkäyvien määrän lisääminen. Vaalikauden loppuun mennessä lisäyksen pitäisi olla vähintään sata tuhatta.

Työttömien työllistymistä yksityisiin yrityksiin edistetään. Sailaksen työryhmän hengessä työmarkkinoille tulemista aikaistetaan ja työmarkkinoilta poistumista myöhennetään. Työmarkkinatuen ehdoksi valmistellaan määrätyn työttömyysajan jälkeen sitä, että työtön osallistuu ns. aktiivitoimenpiteisiin kuten esimerkiksi koulutukseen. Työmarkkinatuen ehtoja lievennetään niin, että puolison tulot eivät rajoita nykyisessä määrin tuen saamista.

Tavoitteena on, että valtiontalous olisi vaalikauden lopulla tasapainossa, jolloin julkiseen talouteen kokonaisuutena syntyy noin 3 prosentin ylijäämä. Valtion velan osuuden bruttokansantuotteesta pitää alentua suhdanneluontoisia poikkeamia lukuunottamatta.

Hallitus jatkaa entisillä linjoilla ulko- ja turvallisuuspolitiikassa

Tulevan hallituksen ulko- ja turvallisuuspolitiikassa ei ole odotettavissa mitään muutoksia. Hallitusohjelman ulko- ja turvallisuuspoliittinen osio on hyvin pitkälle toisinto eroavan hallituksen ohjelmasta, vaikka asiat onkin kerrottu eri sanoin.

Uuden ohjelman mukaan hallituksen tavoitteena on edistää kestävää kehitystä, vakautta ja turvallisuutta kansainvälisessä yhteisössä sekä vahvistaa Suomen kansainvälistä asemaa.

Hallitus sanoo kasvattamansa kehitysyhteistyömäärärahoja; tavoitteena on nostaa niiden osuus 0,7 prosenttiin bruttokansantuotteesta vuoteen 2010 mennessä. Kuitenkin tässäkin on takaportti, sillä yleinen talouskehitys otetaan huomioon tässäkin asiassa.

Hallitus lupaa edistää palkkatasa-arvoa

Uusi hallitus lupaa tasa-arvokirjauksissaan, että miesten ja naisten perusteettomia palkkaeroja yritetään poistaa ja kannustaa miehiä perhevapaille. Sukupuolivaikutusten arviointi otetaan osaksi sekä lainsäädännön että valtion talousarvion valmistelua.

Hallitusohjelmassa luvataan lisätä naisten määrää poliittisessa ja taloudellisessa päätöksenteossa ja laatia kansallinen toimintaohjelma tasa-arvon toteuttamiseksi. Tasa-arvopoliittiset kysymykset arvioidaan myös miesnäkökulmasta.

Samapalkkaisuutta ja työelämän tasa-arvoa edistetään pitkäjänteisellä ohjelmalla yhdessä työmarkkinajärjestöjen kanssa. Perhevapaista aiheutuvia työnantajakustannuksia tasataan nykyistä enemmän ja vahvistetaan naisten ja miesten työssäkäynnin ja yrittäjyyden edellytyksiä kuten laadukasta päivähoitoa.

Parisuhdeväkivallan ehkäisyssä edetään oikeusministeriön tuoreen esityksen mukaisesti ja poistetaan uhrin ns. vakaaseen tahtoon perustuva syyttämättäjättämispykälä. Väkivallan uhrien ja prostituoitujen tukipalveluja ja naiskaupan uhrien suojelua edistetään. Seksipalvelujen oston kriminalisointi arvioidaan oikeusministeriössä tekeillä olevien selvitysten pohjalta.

(MTV3-STT)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja