Mainos

Hallitusohjelmassa isoja muutoksia rikos- ja oikeusalalle

Muutamia havaintoja - ja kommentteja - uudesta hallitusohjelmasta. (Koko hallitusohjelman voit lukea tästä linkistä):

Oikeuslaitos:

- "Hallitus parantaa kansalaisten oikeusturvaa ja oikeuden tasa-arvoista saatavuutta tehostamalla käräjäoikeuksien toimintakykyä, keskittämällä voimavaroja lainkäyttötehtäviin ja siirtämällä oikeudenkäyntien painopiste vahvemmin käräjäoikeuksiin." - - - Tämä tarkoittaa käräjäoikeuksien määrän vähentämistä, mutta myös sitä, että esimerkiksi oikeudenkäynneissä todistelu pyritään keskittämään käräjäoikeuksiin.

- "Lautamiesjärjestelmästä luovutaan muissa kun vakavissa rikosasioissa ja säästyneet varat käytetään pahiten ruuhkautuneiden käräjäoikeuksien vahvistamiseen." - - - Periaatteellisesti lautamiehistä luopuminen on iso asia.

- "Parannetaan hovioikeuksien edellytyksiä kohdentaa voimavarojaan uudistamalla asioiden käsittelymenetelmiä ja korvaamalla hovioikeuksien nykyinen mahdollisuus kirjallisessa menettelyssä seuloa valituksia muutoksenhakulupajärjestelmällä." - - - Iso muutos jälleen, kun hovioikeuksista pitää hakea lupaa muutoksenhakuun.

- "Uudistetaan rikesakko- ja rangaistusmääräysmenettely siten, että järjestelmästä tulee kustannustehokas ja perustuslain vaatimukset täyttävä tuomioistuinten ulkopuolinen rikosasioiden käsittelyjärjestelmä." - - - Tämä näyttäisi tarkoittavan sitä, että sakoista ei voisi enää valittaa tuomioistuimeen.

Poliisista:

- "Toteutetaan esitutkinta-, pakkokeino- ja poliisilain kokonaisuudistus" - - - Tämä on iso uudistus, joka aloitettiin jo edellisen hallituksen aikana. Riita saatiin aikaan jo komitean kokoonpanosta.

- "Poliisipiirien määrä vähennetään ja hallintorakenteen uudistusta jatketaan siten, että se kohdistuu jatkossa myös poliisin ylijohtoon, poliisin lääninjohtoihin, poliisin valtakunnallisiin yksiköihin sekä Helsingin poliisilaitokseen." - - - Poliisilaitosten määrä vähenee ja hallintoa leikataan myös valtakunnallisissa yksiköissä. Tuskin kuitenkaan supossa. Vaaravyöhykkeessä lienevät erityisesti lääninjohdot ja liikkuva poliisi.

- Lisäksi selvitetään erotetaanko toisistaan ministeriön ohjaus- ja valvontatehtävät sekä operatiivisen poliisitoiminnan johtaminen." - - - Tämä voi tarkoittaa sisäministeriön jakamista. Uusi poliisin keskusvirasto, poliisihallitus?, voisi ottaa nämä operatiiviset tehtävät.

Vankiloista:

- "Edellytykset vankeuslain mukaiselle kuntouttavalle toiminnalle turvataan. Vankilatilojen peruskorjaamista jatketaan. " - - - Tämä tarkoittaa ainakin sanamuotonsa perusteella satsauksia vankiloihin.

- Vaalirahoituksesta:

- "Euroopan neuvoston alainen Group of States Against Corruption (CRECO) suorittaa vuonna 2007 Suomessa maatarkastuksen koskien vaali- ja puoluerahoituksen toimivuutta. Hallitus arvioi vaali- ja puoluerahoituksen laki- ja menettelymuutostarpeet CRECO:n antaman suosituksen jälkeen." - - - Tämä on hyvä asia. Nykyinen vaalirahavalvonta ei toimi. Greco tekee Suomessa tarkastuksen kesäkuussa.

- Ja vielä palomiehistä:

- "Hallitus ratkaisee pelastushenkilöstön eläkeikäkysymyksen." - - - Hmm, voiko tuota pyöreämmin sanoa?

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.