Mainos

Hallitusneuvottelut käyntiin Saksassa

Kristillisdemokraattien ja sosiaalidemokraattien näkemykset kohtaavat Saksassa, kun hallitusneuvottelut alkavat.

Varsinaiset hallitusneuvottelut ovat alkaneet Saksassa.

Tulevan liittokanslerin Angela Merkelin kristillisdemokraatit neuvottelevat hallitusohjelmasta maata pitkään hallinneiden sosiaalidemokraattien kanssa.

Neuvotteluissa on tarkoitus työstää yhteinen ohjelma ns. suuren koalition hallitukselle. Neuvotteluista odotetaan vaikeita ja ne voivat venyä jopa viikkojen mittaisiksi. Neuvotteluissa keskitytään siihen, kuinka Saksa nostetaan nykyisestä talouskurimuksesta takaisin Euroopan veturiksi.

Saksaa vaivaavat ennätystyöttömyys, kasvava velkataakka ja heikko talouskasvu.

Edellisen kerran Saksaa hallitsi suuri koalitio vuosina 1966-69.

Merkel nimesi ministerinsä

Merkel nimesi iltapäivällä ne henkilöt, jotka hän aikoo ottaa hallitukseensa kristillisdemokraattisesta CDU:sta ja sen baijerilaisesta sisarpuolueesta CSU:sta.

Jo aiemmin on kerrottu, että talousministeriksi on tulossa CSU:n johtaja Edmund Stoiber. Merkel kertoi nyt myös, että CDU:n entisestä johtajasta Wolfgang Schäublesta tulee kristillisdemokraattien ja sosiaalidemokraattien hallituskoalition sisäministeri.

Merkel ilmoitti valinnoistaan tunti ennen kristillisdemokraattien ja sosiaalidemokraattien hallitusneuvottelujen alkamista.

Merkel on valinnut hallitukseen kaksi naista: Ursula von der Leyenin, josta tulee perheministeri, ja Annette Schawanin, josta tulee opetusministeri. Puolustusministeriksi nousee Josef Jung, kun taas kuluttaja-asioita ja maataloutta hoitaa Horst Seehofer. Kansliaministerin tehtävän saa Thomas de Maiziere.

Jo aiemmin on ilmoitettu, että nykyinen sosiaalidemokraattinen liittokansleri Gerhard Schröder ei tule mukaan hallitukseen. Sosiaalidemokraatit ilmoittivat omat tulevat ministerinsä jo viime viikolla. Varaliittokansleriksi tulee SPD:n puoluejohtaja Franz Müntefering. SPD saa myös mm. ulkoministerin ja valtiovarainministerin salkut. 16:22

(MTV3-STT-DPA-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.