Mainos

Hallitusneuvottelut alkoivat Ruotsissa

Valtiopäivien puhemies on antanut kokoomusjohtaja Fredrik Reinfeldtille tehtävän muodostaa Ruotsiin uusi hallitus.

Sunnuntaisten vaalien suuri voittaja kokoomusjohtaja Fredrik Reinfeldt on saanut tehtäväkseen valmistella Ruotsiin uutta neljän puolueen hallitusta. Valtiopäivien puhemies Björn von Sydow antoi tehtävän Reinfeldtille sen jälkeen, kun hän oli tavannut kaikkien puolueiden puheenjohtajat.

- Korostan, että olen antanut Reinfeldtille tehtävän valmistella eikä vain tunnustella kokoomuksen, keskustan, kansanpuolueen ja kristillisdemokraattien enemmistöhallitusta, puhemies von Sydow kiteytti valtiopäivillä pidetyssä lehdistötilaisuudessa.

Kokoomusjohtaja Reinfeldt otti tehtävän vastaan hymyissä suin ja sen oloisena, että hän oli jo ehtinyt nukkua pois pitkän vaalitaistelun ja myöhään menneen riemukkaan vaaliyön rasitukset.

- Olen iloinen. Vaalivoittomme on ainutlaatuinen Ruotsin sotien jälkeisessä historiassa. Uuden porvarillisen hallituksen valmistelu tuntuu historialliselta monella tavalla, Reinfeldt kertoi tuntemuksistaan ja lupasi pyrkiä siihen, että hän voisi esitellä hallituksensa ohjelman ja ministerit perjantaina 6. lokakuuta.

Porvariallianssin toiseksi suurimman puolueen, keskustan, puheenjohtaja Maud Olofsson sanoi tänään, että uuteen porvarihallitukseen tulisi nimetä yhtä monta miestä ja naista.

Porvareilta budjettiesitys jo lokakuussa?

Ruotsin porvarileirissä on nyt täysi tohina päällä ja hallitusvastuun ottamista valmistellaan monissa työryhmissä. Jo vuoden päivät kokoomuksella, keskustalla, kansanpuolueella ja kristillisillä on ollut yhteinen "maihinnousuryhmä", jossa on valmisteltu vallan vaihtumista. Valtion tulo- ja menoarvioon liittyvät asiat ovat olleet yksi työryhmän asioista. Porvarihallitus aikoo esitellä budjettiesityksensä jo 16. lokakuuta.

Hallituksen muodostamistehtävät ovat Ruotsissa kovin harvinaisia kahdesta syystä.

Ensinnäkin poliittinen valta on vaihtunut hyvin harvoin. Toiseksi 12 viime vuotta maata hallinnut sosialidemokraattinen vähemmistöhallitus ei koskaan eronnut vuosien 1998 ja 2002 vaalien yhteydessä. Pääministeri Göran Persson vaihtoi vain muutamia ministereitä ja sama hallitus jatkoi.

Persson peri hallituksensa Ingvar Carlssonilta, joka sai hallituksenmuodostajan tehtävät syksyllä 1994 sosialidemokraattien voitettua vaalit.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.