Mainos

Hallitusneuvottelut alkoivat hyvässä hengessä

Keskustan, kokoomuksen, vihreiden ja RKP:n yhteishallituksen kokoaminen on aloitettu asiantuntijoiden katsauksilla, jotka koskivat talousodotuksia ja yleistä tulevaisuuden hahmottelua.

Hallitusneuvottelut on avattu Helsingin Säätytalossa hallitusohjelman taloudellista pohjaa koskevin pohjatöin.

Hallitusneuvottelujen vetäjän Matti Vanhasen (kesk.) mukaan neuvotteluissa keskityttiin ensimmäisenä päivänä muun muassa siihen, kuinka väestön ikääntymiseen varaudutaan.

Vanhanen korosti, että kansantalouden suurimmat haasteet odottavat 2010-luvulla suurten ikäluokkien jäädessä eläkkeelle. Hän huomautti, että talouspoliittiset ratkaisut tehdään poliittisin perustein, ei virkamiesten sanelemina.

Vanhanen kiitteli yhdessä puoluejohtajien Jyrki Kataisen (kok.), Stefan Wallinin (r.) ja Tarja Cronbergin (vihr.) kanssa pitämässään lehdistötilaisuudessa neuvottelujen alkaneen erittäin hyvässä hengessä. Myös hallitusneuvottelijoille pidettyjä alustuksia kiiteltiin kautta linjan.

Perinteisesti leppoisan avauspäivän jälkeen neuvottelujen tahti tiivistyy päivä päivältä. Koko porukalla hallitusneuvottelijat eivät enää avauspäivän jälkeen kokoonnu. Vanhanen kertoi neuvottelujen etenevän kuudessa asetetussa työryhmässä ilman asetettuja aikarajoja. Riidat ratkotaan hänen vetämässään johtoryhmässä, jossa Vanhasen mukaan on pohdittavana myös pitkä lista isohkoja kysymyksiä vaalilainsäädännöstä keskushallinnon uudistamiseen.

Neuvottelujen odotetaan kestävän ainakin tulevan viikonlopun yli. Viimeisenä jaetaan ministerinsalkut. Valmista on tarkoitus saada maanantaiaamuksi.

Sailas toppuuttelee veronalennuksia

Talouden näkymiä työnsä aloittaneille hallitusneuvottelijoille valottanut valtiovarainministeriön valtiosihteeri Raimo Sailas jarruttelee puolueiden halua alentaa perintöverotusta, eläkeläisten verotusta ja myös ruuan arvonlisäveroa.

Sailaksen mielestä tällaiset veronalennukset eivät olisi oikeita vastauksia lähivuosien isoihin haasteisiin. Sailaksen listalla isoja haasteita ovat globalisaatio, ilmastonmuutos, väestön vanheneminen ja tarve pitää tuottavuuden kasvu hyvässä vauhdissa.

Talousvirkamiehen luvut olivat vähemmän miellyttävää kuultavaa hallitusneuvottelijoille. Puolueet lupasivat vaalien alla keventää perintöverotusta ja korjata eläkeläisten ylikireää verotusta. Keskusta on lisäksi pitänyt kiinni vaatimuksestaan alentaa elintarvikkeiden arvonlisäveroa.

Sailas myös toppuuttelee puolueiden keskustelua miljardien "liikkumavarasta" eli siitä, kuinka paljon valtion menoja on varaa lisätä tällä vaalikaudella. Sailas huomautti, että vähän pidemmälle katsoen tämä liikkumavara on lievästi negatiivinen, eikä asia hänen mielestään muutu miksikään, kun nyt katsotaan alkanutta vaalikautta.

Sailas sanoi uskovansa, että syntyvä hallitus pyrkii kaikin tavoin pääsemään parempaan kehitykseen.

- Se vaatii hyvin todennäköisesti kiusallisia, epämiellyttäviä ja hankalia päätöksiä. Se on ainoa tapa päästä eroon tästä kestävyysvajeesta, negatiivisesta liikkuvarasta.

Jos verotusta joltakin osin halutaan keventää, niin Sailaksen mielestä ehdottomasti oikein tapa olisi keskittyä palkkatulojen verotuksen keventämiseen. Hän jättäisi kevennykset pikemminkin vaalikauden lopulle suhdannesyistä.

Aho kaipaa tulevaisuusnäkökulmaa

Itsenäisyyden juhlarahaston Sitran yliasiamies Esko Aho esitteli hallitusneuvotteliljoille tulevaisuuden haasteita Sitran näkökulmasta. Aho kaipaa hallitusneuvotteluihin tulevaisuusnäkökulmaa. Aho toivoi neuvottelijoiden katsovan asioita 10-15 vuoden päähän.

Sitran näkemyksen mukaan tulevaisuuden haasteita ovat väestön ikääntyminen ja vaihtosuhteen heikentyminen. Se tarkoittaa, ettei elintasomme nouse kansantuotteen kasvun tahdissa. Lisäksi palvelusektori kehittyy hitaasti ja tuottavuus kasvaa verkkaisesti. Aho lisäsi luetteloon myös liiketoiminnan osaamisen puutteet. Tämä osaaminen saattaa olla nykyisin ratkaiseva kilpailutekijä monella alalla.

Aho ihmetteli alustuksensa jälkeen, miten hänen nimensä on esiintynyt ministereiden nimiä arvuuteltaessa.

- Minulla ei ole mitään suunnitelmia palata takaisin politiikkaan. Viihdyn erittäin hyvin Sitrassa. Tämä on jännittävä ja mielenkiintoinen työ, Aho vakuutti.

Politiikan seuraaminen sivusta antaa hänen mukaansa myös paremmat mahdollisuudet henkilökohtaiseen elämään. Aho kanssa on käyty alustavia keskusteluja keksintöihin ja kehitystyöhön liittyvän luottamustehtävän hoitamisesta EU-komissiossa. Työ kestäisi puolitoista vuotta. Päätös asiasta tehdään kuun lopulla.

Työmarkkinajärjestöjen huolena työvoimapula

Myös työmarkkinajärjestöjen johto kävi aamulla jättämässä yhteisen toivomuslistansa neuvottelijoille.

Järjestöjen huolena on se, että työntekijöistä alkaa olla pulaa samalla, kun maassa on yhä suuri joukko työttömiä. Lääkkeiksi tarjotaan muun muassa työnvälityksen tehostamista, maahanmuuton lisäämistä ja verotuksen keventämistä.

Suomen Pankin pääjohtajan Erkki Liikasen mukaan Suomen taloudelliset haasteet liittyvät ikääntymiseen. Jo kuluvan vaalikauden aikana työvoima alkaa supistua. Sen myötä menee kasvusta yksi tekijä pois.

Liikanen korosti hallitusneuvottelijoille, että vain tuottavuuden lisäys ratkaisee kasvun ja hyvinvoinnin lisäyksen mahdollisuudet. Kun hoivamenojen osuus kasvaa, se edellyttää vahvoja menokehyksiä ja tuottavuuden nostamista.

Kansainvälisen talouden näkymiä esitellyt Liikanen muistutti, että maailmantaloudessa on menossa jo viides vuosi vahvaa kasvua. Se hidastuu hieman, mutta toisaalta Euroopan kasvu on ollut jo pari vuotta parempaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.