Mainos

Hallitusneuvottelut alkavat

Helsingin Säätytalossa alkavat aamulla neuvottelut kuuden puolueen enemmistöhallituksen muodostamiseksi.

Hallitusneuvottelut alkavat avajaisseminaarilla kello 9 ja työryhmät kokoontuvat kello 14 alkaen.

Hallitusohjelmasta neuvotellaan kokoomuksen, SDP:n, vasemmistoliiton, vihreiden, RKP:n ja kristillisdemokraattien kesken. Niillä on eduskunnassa takanaan 126 kansanedustajaa. Eduskuntavaalien ainoa voittaja perussuomalaiset ja suurimman vaalitappion kärsinyt keskusta jäävät oppositioon.

Hallitusneuvotteluja ja niiden johtoryhmää vetää kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen, josta on tulossa pääministeri.

Neuvotteluja uuden hallituksen kokoonpanoksi ryhtyy käymään noin 250 henkilöä. Kuuden puolueen puheenjohtajat jakoivat eilen hallitusneuvottelujen työryhmien puheenjohtajuudet kokoomuksen ja SDP:n kesken. Kahdeksaan työryhmään kuuluu jokaisesta puolueesta pääneuvottelija sekä neuvottelija.

Työryhmissä olevien lisäksi jokainen puolue lähettää paikalle neljä muuta neuvottelijaa. Lisäksi kullakin puolueella on joka työryhmässä yksi avustaja ja kymmenkunta yleisavustajaa.

"Ilmapiiri on vain parantunut koko ajan"

Pääministerikanditatti haluaa sopia asiat hyvin tarkkaan ennalta, jotta hallituksen toimintakyky säilyisi seuraavat neljä vuotta.Ensimmäisenä neuvottelupöydällä on Vasemmistoliiton kielteinen kanta Portugalin tukipakettiin, kysymykseen, johon Perussuomalaisten hallitustie katkesi.

- Tähän ei ole vielä ratkaisua löytynyt, eikä ole vielä etsittykään. Se tulee huomenna keskusteluissa esille. Tänään käytiin läpi hallitusohjelmaan liittyviä teknisiä asioita, Katainen kertoi eilen.

Hallitusneuvotteluille ei ole asetettu mitään ehdotonta takarajaa, vaikka ratkaisuja odotetaankin ensi viikolla.

- Käytiin asioita vain sen verran läpi, että kellään ei ole käsitystä miten pitkään tässä menee. Kaikki aika otetaan mitä tarvitaan, jotta ohjelmasta tulee sellainen, että kaikki voivat siihen sitoutua, ja jonka kanssa voidaan elää neljä vuotta, Katainen valotti.

Jyrki Katainen sanoo, että hänelle on yhdentekevää, esitteleekö Portugalin tukipaketin eduskunnan suurelle salille vanha vai uusi hallitus.

Vaikeimmista kysymyksistä neuvotellaan viikonlopun aikana. Erityisen hankalaa on julkisen talouden tasapainottaminen, sillä uutta rahaa ei ole jaettavana ellei sitä oteta joltakin toiselta budjetin momentilta pois.

- Varmasti tämä talouden tasapainottaminen on aina vaikea ja nyt varsinkin, kun haasteet ovat suuret. Toisaalta varmaan jokainen ymmärtää, että vahva julkisen talous on ainoa tae hyvinvointiyhteiskunnalle.

Katainen sanoo, että ohjelmatyöryhmien vetäjien nimistä ei saa vielä tehdä päätelmiä tulevista ministerinimistä. Yleensä kuitenkin ohjelman tekijät ovat miehittäneet pitkälti myös tulevan hallituksen.

- Ilmapiiri on vain parantunut koko ajan, kyllä minä uskon, että tästä ihan hyvä tulee.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.