Hallitusneuvottelut alkavat ensi viikolla

Tasavallan presidentillä on niin halutessaan vielä tämän kerran merkittävä rooli uuden hallituksen muodostamisessa. Tilanne muuttuu, jos uusi eduskunta hyväksyy uuden perustuslain.

Vanhan kaavan mukaan presidentti nimeäisi hallituksen muodostajan tai "tunnustelijan" sen jälkeen, kun hän on kuullut eduskunnan puhemiestä ja eri eduskuntaryhmien edustajia.

Virallisesti hallitusneuvottelut voidaan aloittaa sitten, kun uusi eduskunta on kokoontunut ja valtiopäivät avattu ensi viikon keskiviikkona.

Silloin myös nykyinen hallitus jättänee eronpyyntönsä ja siirtyy jatkamaan toimitusministeriönä siihen saakka, kunnes uusi hallitus on nimitetty.

Eduskunnan puhemies valitaan ensi tiistaina. Kahdella edellisellä kerralla hallituskeskusteluihin osallistuvaksi puhemieheksi valittiin vaalit voittaneen puolueen puheenjohtaja, jolla oli takanaan suurin eduskuntaryhmä.

Viime kerralla vuonna 1995 tämä henkilö oli Paavo Lipponen (sd.) ja neljä vuotta aiemmin Esko Aho (kesk.). Molemmat saivat myös tehtäväkseen hallituksen muodostamisen ja nousivat pääministereiksi.

Tällä kerralla Lipposta ei voida pääministerin aseman vuoksi valita eduskunnan puhemieheksi, vaikka hänellä onkin takanaan suurin ryhmä.

Mahdollisuuksien rajoissa ei ole myöskään se, että Lipponen pyytäisi eroa pääministerin tehtävästä siirtyäkseen puhemieheksi hallituksen muodostamisen ajaksi.

SDP:n puoluesihteeri Kari Laitinen ei halunnut sanoa maanantaina, lähteekö SDP suurimman ryhmänä siitä, että puhemies valitaan sen piiristä. Laitisen mukaan asiasta ei ole vielä ehditty keskustella. Jos puhemiehen tehtävän antamisesta SDP:lle sovitaan, paikalle saattaisi nousta esimerkiksi SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Erkki Tuomioja.

Mikäli nykyiselle pohjalle rakentuva hallitus jatkaa, kuulunee koko vaalikauden ajaksi valittavan puhemiehen paikka edelleen asemiaan vaaleissa vahvistaneelle kokoomukselle.

Puhemiehen vaihtaminen uuden hallituksen muodostamisen jälkeen käy helposti. Jos tehtävässä hallitusneuvottelujen ajan toiminutta henkilöä ei valita valtioneuvoston jäseneksi, hän voi pyytää eroa puhemiehistössä tapahtuvia järjestelyjä varten.
(STT)


Lue myös:

    Uusimmat