Mainos

Hallitusneuvotteluissa sopu ohjelmasta ja salkkujaosta

Hallitusneuvottelijat pääsivät illan ja yön aikana sopuun hallituksen ohjelmasta ja ministeripaikkojen jakamisesta.

RKP:n puheenjohtaja Jan-Erik Enestam siirtyy uuden hallituksen ympäristöministeriksi. Toiseksi valtiovarainministeriksi nousee RKP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ulla-Maj Wideroos.

Keskustan puoluevaltuuskunta ja eduskuntaryhmä päättivät illalla yksimielisesti siitä, että keskusta osallistuu hallitusyhteistyöhön SDP:n ja RKP:n kanssa.

Myös sosiaalidemokraatit ovat hyväksyneet lähtemisen mukaan hallitukseen keskustan ja RKP:n kanssa.

SDP:n puoluevaltuusto hyväksyi hallitusohjelman ja puolueiden kesken sovitun ministerinpaikkajaon yksimielisesti illalla. Uusien sosiaalidemokraattisten ministereiden nimet selviävät huomenna. Ministeriehdokkaista päättää SDP:n puoluehallitus.

Puoluevaltuuston monissa puheenvuoroissa välittyi epäluulo hallituskumppani keskustaa kohtaan.

Puheenjohtaja Paavo Lipponen perusteli hallitusratkaisua sillä, että vaalituloksen jälkeen ei olisi ollut mitään edellytyksiä ryhtyä pelaamaan keskustaa ulos hallitusneuvotteluista.

Lipponen toivoi puolueväeltään tukea syntyvälle hallitukselle niin, että se voisi toimia koko neljä vuotta eli koko edessä olevan kauden.
Anneli Jäätteenmäen hallitukseen tulee yhteensä 18 ministeriä. Keskusta ja SDP saavat molemmat kahdeksan ministeriä. RKP, jolle alunperin ajateltiin vain yhtä salkkua, sai lopulta kuitenkin kaksi.

Tuloksista kertoi Jäätteenmäki, kun neuvottelutulos oli lopulta valmistunut yöllä kolmen aikaan. Jäätteenmäen mielestä jako on erittäin tasapainoinen. Myös SDP ja RKP sanoivat olevansa paikkajakoon tyytyväisiä.

Jäätteenmäki kertoi myös, että hallitusohjelmaan sisältyy esitys veronkevennyksistä, jotka olisivat yhteensä 1,12 miljardia euroa. Veroalennus toteutetaan etupainotteisesti.

Uusi hallitus nimitetään torstaina.

Salkkujen jakautuminen

Keskusta: pääministeri, kauppa- ja teollisuusministeri, alue- ja kuntaministeri, maatalousministeri, sosiaali- ja terveysministeriön toinen ministeri, opetusministeriön toinen ministeri, puolustusministeri, toinen ministeri ulkoministeriössä.

SDP: valtiovarainministeri, ulkoministeri, sosiaali- ja terveysministeri, opetusministeri, liikenne- ja viestintäministeri, työministeri, sisäministeri, oikeusministeri.

RKP: ympäristöministeri. Asuntopolitiikka siirretään alue- ja kuntaministerille. Toinen ministeri valtiovarainministeriössä, jolle tulevat myös pohjoismaista yhteistyötä koskevat kysymykset.

(MTV3-STT)

(Yhdeksän uutiset 14.04.2003).

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.