Hallitusneuvotteluissa ei sopua talousraamista

Hallitusneuvotteluissa ei saatu vielä eilisen kuluessa aikaan esitystä siitä, minkä verran valtion menoja voidaan kasvattaa alkavalla vaalikaudella. Asiasta neuvoteltiin hallitusohjelman talous-, työllisyys- ja veroasioita käsittelevässä työryhmässä.

SDP:n Antti Kalliomäen johtama työryhmä keskeytti työnsä hieman puolen yön jälkeen. Kalliomäki kertoi, että asiaan palataan tänään aamupäivällä työryhmän ja hallitusneuvottelujen johtoryhmän yhteisessä tapaamisessa.

Menoraamista sopiminen on avainasia hallitusohjelmaneuvottelujen etenemisen kannalta. Vasta kun siitä on sovittu, neuvotteluissa voidaan tarkemmin keskustella esimerkiksi siitä, miten lähivuosina painotetaan palvelujen kehittämistä tai etuuksien korottamista.

Keskustan, SDP:n ja RKP:n uuden yhteishallituksen ohjelman valmistelu jatku toista päivää Helsingin Säätytalossa. Valmistelutyötä tehtiin seitsemässä eri työryhmässä. Tärkein niistä on Kalliomäenjohtama taloustyöryhmä, jossa linjataan muun muassa hallituskauden veroratkaisut.

Taloustyöryhmässä haettiin eilen myös keinoja oikaista viimeaikaisten talousnäkymien valossa sitä pohjaa, joille tulevien vuosien budjettikehykset on rakennettu. Itse kehyksiä ei aiota neuvotella uusiksi. Mahdollisen työllistämispaketin suuruudesta ei vielä keskusteltu. SAK:n taholta toivottiin 100 miljoonan euron investointipanostusta pelkästään teollisuuteen ja yritystoimintaan. Muissa työryhmissä valmisteltiin linjauksia esimerkiksi sosiaali-, koulutus- ja kunta-asioista sekä elinkeino- ja maatalouspolitiikasta. Keskustelua käytiin myös valtion toimintojen hajasijoittamisesta. Työ oli vielä pitkälti asiantuntijoiden kuulemista ja tausta-aineistoon tutustumista.

Neuvottelijat vähäpuheisia


Hallituksen muodostajan Anneli Jäätteenmäen omaksuma niukka tiedotuslinja jatkui eilen. Hän oli iltapäivän tiedotustilaisuudessaan äärimmäisen vähäpuheinen eikä halunnut antaa minkäänlaisia väliaikatietoja neuvottelujen kulusta. Jäätteenmäellä oli tuskin muuta sanottavaa kuin, että työ etenee ja sitä on tehty hyvässä hengessä. Tiedon murustakaan ei neuvottelujen vetäjältä saatu siitä, missä vaiheessa hallitusohjelman taloudellisten raamien valmistelu oli ja mistä kaikista asioista vielä oli löydyttävä yksimielisyys. -Työ jatkuu, ja kyllä talousasioista on käsitelty koko ajan. Tuloksista on tarkoitus kertoa sunnuntaina, Jäätteenmäki suostui sanomaan. Sama tyyli jatkui kysymyksestä toiseen. Niukasta tiedotuslinjasta oli ilmeisesti sovittu heti alussa, koska se oli tarttunut muihinkin neuvottelijoihin. Toimittajien puolella muisteltiin, että aiemmissa hallitusneuvotteluissa hallituksen muodostaja on yleensä pystynyt tässä vaiheessa kertomaan jotakin suuntaa antavaa tulevasta talouspolitiikan linjasta. Jäätteenmäki näki asian niin, että tämä seikka on kerrottu jo neuvottelujen alussa: työllisyysastetta nostetaan ja talouskasvua pyritään vauhdittamaan.

"Lex Sasi" hallitusohjelmaan

Neuvottelulähteiden mukaan elinkeinopolitiikkaa käsittelevässä työryhmässä oli periaatteellinen yksimielisyys siitä, että valtionyhtiöiden ohjaus keskitetään yhteen ministeriöön. Avoinna oli kuitenkin se, mikä se ministeriö olisi ja mitkä olisivat sellaisia "markkinaehtoisia" valtionyhtiöitä, joita tämä koskisi. Uuteen hallitusohjelmaan on tiettävästi tulossa myös kirjaus siitä, miten valtio-omistajan kanta uuden hallituksen aikana muodostetaan. Tätä kutsuttiin "Lex Sasiksi".

Asiasta on ollut erimielisyyttä nykyisen hallituksen sisällä, ja uusimmat riidan ainekset synnytti liikenne- ja viestintäministeri Kimmo Sasi (kok.) vaihdattamalla viime töikseen VR:n hallituksen ja lopettamalla Finnairin hallintoneuvoston. Neuvottelupaikalla Säätytalossa pantiin jälleen merkille, että SDP:n puheenjohtaja pysyi poissa pitkän aikaa. Jäätteenmäki tiesi kertoa, että väistyvä pääministeri oli ollut puhdistamassa pöytäänsä.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 09.04.2003)

(Kymmenen uutiset 09.04.2003)

Lue myös:

    Uusimmat