Hallituslähteet MTV Uutisille: Hallitus linjaa maanantaina, miten al-Holin naisiin ja lapsiin aiotaan suhtautua – eduskunnan tiedusteluvalvontavaliokunta puinut aihetta tänään

2:12
Video: Al-Holin leirin suomalaisten palauttaminen puhutti eduskunnan kyselytunnilla.

MTV Uutisten tietojen mukaan hallitus käy läpi välikysymysvastauksensa valtioneuvoston istunnossa maanantaina. Al-Holin suomalaisten epäselvää tilannetta on puitu myös eduskunnan tiedusteluvalvontavaliokunnassa.

Samalla hallitus tekee poliittisen linjauksen siitä, miten suhtautua Al-Holin leirissä oleviin suomalaisiin naisiin ja lapsiin. Tähän asti hallituksella ei ole ollut mitään yhteistä linjaa siitä, pitääkö heitä kotouttaa vai ei.

Oppositiopuolueiden välikysymys Al-Holin tilanteesta käsitellään tiistaina eduskunnassa. Silloin hallituksen on oltava yhteinen kanta asiassa.

Keskustan puheenjohtaja valtiovarinministeri Katri Kulmuni on linjannut, että keskusta haluaa etsiä oikeudellista mahdollisuutta lasten kotiuttamiselle Suomeen ilman äitejään. Tämä on kuitenkin juridisesti hyvin hankala asia ja kurdihallinto Syyriassa on myös todennut, että he eivät suostu siihen, että lapsia erotetaan äideistään.

Myös tiedusteluvalvontavaliokunta käsitellyt al-Holia

Eduskunnassa on puitu al-Holin suomalaisten epäselvää tilannetta tänään. 

MTV Uutisten tietojen mukaan tiedusteluvalvontavaliokunta on käsitellyt al-Holin tilannetta kokouksessaan tänään. 

Kuultavina ovat olleet muun muassa kansallisen turvallisuuden yksikön johtaja Petri Knape sisäministeriöstä, suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari sekä valtioneuvoston turvallisuusjohtaja Ahti Kurvinen.

Tiedusteluvalvontavaliokunta toimii siviili- ja sotilastiedusteluotiminnan parlamentaarisena valvojana.

Runsaasti ristiriitaisia tietoja ja huhuja

Ulkoministeriön mahdollisista suunnitelmista kotouttaa suomalaislapsia ja äitejä on ollut runsaasti ristiriitaista tietoa ja huhuja julkisuudessa.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) on myös syytetty ulkoministeriön virkamiesten painostamisesta ja etenkin perussuomalaiset syyttää anovat menettäneensä luottamuksensa ulkoministeri Pekka Haavistoon.

Ulkoministeri Pekka Haavisto totesi eilen eduskunnan kyselytunnilla, että hallitus on käsitellyt linjaa jonka mukaan harkitaan tapauskohtaisesti kenet tuodaan Suomeen, mutta tästä ei ole tehty mitään poliittista päätöstä.

– Tämä linja, että harkitaan ketä tuodaan on se linja jota iltakoulussa on käsitelty ja jota ministeri erityisedustaja noudattaa, sanoi Haavisto.

Eduskunta äänestää hallituksen luottamuksesta keskiviikkona.

Juttua täydennetty 13.12. kello 18.21: Lisätty jutun toinen kappale, jossa kerrotaan, että al-Holin tilannetta on ruodittu myös tiedusteluvalvontavaliokunnassa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja