Mainos

Hallituslähde: Kreikan velkaneuvottelujen lopputulos odotettua parempi

Kreikan neuvottelut yksityisten sijoittajien kanssa ovat onnistuneet yli odotusten, kertoo Kreikan hallituslähde. Kreikan velkasovusta yksityisten velkojien kanssa käytävien neuvottelujen takaraja umpeutui myöhään illalla.

Nimettömänä pysyttelevän hallituslähteen mukaan 95 prosenttia velkojista on hyväksynyt velkojen vaihto-ohjelman, jolla osa vanhoista veloista vaihdetaan uusiin. Hallituslähteen mukaan Kreikka on siten lyönyt jo ennestään optimistiset arvionsa velkaneuvottelujen lopputuloksesta.

EU:n ja Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n vaatimus oli, että osallistumisaste on ainakin 75 prosenttia.

Historian suurimmassa velkajärjestelyssä sijoittajat menettävät yli 70 prosenttia investointiensa arvosta. Myönteisistä ennakko-odotuksistaan huolimatta Kreikka esitti eilen uhkauksen maan velkakirjoihin sijoittaneille yksityissijoittajille. Se uhkasi lopettaa niiden sijoittajien velkasaatavista huolehtimisen, jotka jättäytyvät ulos vaihto-ohjelmasta.

Kreikalla on velkaa noin 350 miljardia, josta reilut 200 miljardia on saatu pankeilta ja muilta yksityisiltä sijoittajilta - ja loput eri valtioilta. Tarkoituksena on ollut, että yksityiset sijoittajat keventäisivät Kreikan velkataakkaa antamalla anteeksi yli 100 miljardia euroa sekä laskevan vielä korkojakin.

Velkahelpotusten saaminen on ehto sille, että EU ja IMF myöntävät Kreikalle sovitun 130:n miljardin lainapaketin. Lisäksi Kreikalle on vielä tulossa aiemmin luvattu 34 miljardia, josta osa menee vanhojen velkojen maksamiseen.

Yllättävä lopputulos on, että Kreikan velkataakka pysyy lähes samana. Velan rakenne kuitenkin muuttuu ratkaisevasti, sillä entistä suurempi osa velasta on valtioilta, ja sijoittajilta selvästi vähemmän. Lisäksi sijoittajien velat on aiempaa paremmin turvattu.

Kreikka tarvitsee lisää tukirahaa viimeistään tämän kuun 20. päivänä, jolloin sen pitäisi lyhentää velkojaan 14,5 miljardilla eurolla.

Kreikan hallituksen odotetaan antavan virallisen ilmoituksen velkaneuvottelujen lopputuloksesta aamulla kello 8 Suomen aikaa. Euroalueen ministerien on puolestaan määrä ottaa kantaa neuvottelujen tulokseen iltapäivällä pidettävässä puhelinkokouksessa.

(MTV3-Reuters)

Katso Anne Sjöholmin juttu (Kymmenen uutiset 8.3.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.