Hallitus yrittää ratkaista korkovähennyksen vielä elokuun aikana

Hallitus pyrkii ratkaisemaan vielä ennen syyskuun alkua, puututaanko asuntolainojen korkovähennykseen jollakin tavalla. Pääministeri Paavo Lipponen kertoi asiasta tänään Tampereella, missä hän osallistui SDP:n eduskuntaryhmän kesäkokoukseen. Lipponen sanoi, että toimet asuntojen hintojen nousun hillitsemiseksi pitää selvittää elokuun kuluessa. Hän myönsi, että keskustaoppositio on oikeassa kiirehtiessään ratkaisuja asuntopolitiikan tehostamiseksi.

Asuntolainojen korkovähennyksen rajoittaminen on pääministerin silmissä yksi vaihtoehto muiden joukossa ja "monen pätevän talousasiantuntijan kannattama". Vähennykseen voidaan Lipposen mielestä puuttua kuitenkin vain sillä edellytyksellä, että asuntovelkaa jo ottaneiden perheiden taloussuunnitelmia ei romuteta. Lisäksi tuloverotusta pitää keventää vastaavasti tai lisätä lapsiperheiden tukea. Keskustaoppositio on väläyttänyt välikysymyksen tekemistä heti syyskuun alussa, jos hallitus ei siihen mennessä irtisanoudu aikeista rajoittaa asuntolainojen korkovähennysoikeutta. SDP:n kansanedustajille puhunut Lipponen puolusti asuntoministeri Suvi-Anne Siimeksen aloittamaa keskustelua korkovähennyksen rajoittamisesta. Hän sanoi, että keskustelu on kannattanut ja aineistoa on kertynyt paljon pöydälle.

Kalliomäki laskisi vakuusarvoja

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kalliomäki kehotti pankkeja alentamaan asuntojen vakuusarvoja nykyisestä noin 70 prosentista, jolloin asunnon ostajalta edellytettäisiin nykyistä suurempaa omarahoitusta. Kalliomäen mielestä näin säästämisen osuus nousisi, lainojen kysyntä tasoittuisi ja hintojen uhkaavaa karkumatkaa jarrutettaisiin. Pankit laskivat asuntojen vakuusarvoja viimeksi lamavuosina, kun ne aiemmin olivat olleet yleensä 80 prosentin tuntumassa.

"Presidentinvaalista ei vipusinta sisäpolitiikkaan"


Lipponen torjui kaikenlaisen "arvuuttelun" nykyisen hallitusyhteistyön kestämisestä. Lipponen totesi, että näköpiirissä ei ole mitään ylipääsemättömiä ongelmia ja kaikki ovat ratkaistavissa "normaalilla yhteistyöasenteella". -Kevytmielinen arvuuttelu hallitusyhteistyöllä, erilainen pahan mielen purkaminen ja uho sopii huonosti tilanteeseen, jossa hallitus on vasta muodostettu, hallitusohjelma on eri osapuolia tyydyttävä ja tuloratkaisut edessä, Lipponen sanoi. Lipposen mielestä "keskustapuolueen tavoittelemalle oikeistoliittoutumalle" ei ole Suomessa yhteiskunnallista tilausta.

-Presidentinvaalista on turha hakea vipusinta sisäpolitiikkaan, Lipponen heitti keskustan suuntaan, missä puheenjohtaja Esko Aho on jo puhunut vaalin toisesta kierroksesta ensimmäisenä yhteistyön paikkana porvaripuolueille. Keskustan johto on myös epäillyt Lipposen hallituksen kestokykyä ja asettanut tavoitteeksi sen kaatamisen ennen vaalikauden loppua ja porvarillisten puolueiden hallitusyhteistyön nostamisen tilalle. Myös kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ben Zyskowicz on väläyttänyt porvarillisten puolueiden hallitusta yhtenä vaihtoehtona. Tämä tapahtui pian nykyisen hallituksen muodostamisen jälkeen kokoomuksen puoluekokouksessa.

Kalliomäki haukkui myös kokoomuksen

Kalliomäki neuvoi ryhmänsä jäseniä ottamaan Ahon puheet vakavasti. -Varautukaamme siihen, että kyse ei ole mistään kevyestä kesähuumorista, vaan todellisesta tahdonilmaisusta. Vauhtiin päästyään SDP:n ryhmäjohtaja ei säästänyt edes hallituskumppaniaan kokoomusta. Kalliomäen mielestä kokoomus on edelleen pilapiirtäjän kuvailema "kypärä- ja liperipuolue". -Sillä ei ole muuta tulevaisuusvisiota kuin markkinat vapaaksi, verot alas, sosiaaliturva kortille ja työnantajille vapauksia lisää.

Kalliomäki jatkoi myös valtiosihteeri Raimo Sailaksen aloittamaa keskustelua hallituksen budjettivalmistelun uudistamisesta. Kalliomäen mielestä valtion voimavaroja pitäisi voida liikutella ministeriöiden välillä nykyistä paljon ennakkoluulottomammin. Samaan hengenvetoon Kalliomäki epäili, että muutos tietäisi hyvästijättöä lyhyille ja leppoisille budjettiriihille. Pääministeri Lipponen linjasi myös syksyllä edessä olevia veroratkaisuja. Hän nosti "pieniä työtuloja suosivan" veroratkaisun rinnalle tai osittaiseksi vaihtoehdoksi työnantajan sosiaaliturvamaksujen alentamisen.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat