Hallitus yrittää lopettaa verotietojen julkaisukiellon – kuntaministeri Paatero MTV Uutisille: Keskustelut lakimuutoksesta aloitettu

Verotiedot ovat julki! Tällainen oli viime vuosi verotietojen perusteella 6:52
Näin marraskuun alussa analysoitiin viime vuoden verotietoja.

Yli sata tuhatta euroa vuodessa ansaitsevat eivät voi kauaa pyytää verotietojensa julkaisukieltoa, jos se riippuu pääministeripuolue SDP:stä.

Kuntaministeri Sirpa Paatero kertoi tänään SDP:n puoluevaltuuston yhteydessä, miksi tiedot halutaan palauttaa kattavasti julkisiksi.

– Suomalaisessa yhteiskunnassa on totuttu siihen, että kaikki tiedot ovat nähtävillä. Sillä on iso merkitys talousrikollisuuden torjuntaan ja myös korruption torjuntaan. Tästä syystä olisi hyvä, jos päästäisiin siihen, ettei voida kieltää tietojen julkisuutta, Paatero kertoi MTV Uutisille.

Mahdollisesta lakimuutoksesta keskustellaan valtiovarainministeriön vero-osastolla.

– On aloitettu keskustelua vero-osaston kanssa siitä, miten lainsäädännöllä voitaisiin muuttaa tätä tilannetta. Mitään aikataulua ei vielä ole, mutta keskustelu on aloitettu siitä, mitkä olisivat ne keinot, että lainsäädännöllä voitaisiin avoimuutta parantaa, Paatero selvittää.

Verohallinto linjasi viime vuonna, että yli 100 000 euroa vuodessa ansaitsevat voivat pyytää julkaisukieltoa medialle suoraan luovutettavaan listaan. Kaikkien suomalaisten verotiedot ovat edelleen julkisia, mutta eniten ansaitsevien tietoja voi käytännössä jäädä löytymättä.

Yli kaksi vuotta sitten voimaan tullut EU:n tietosuoja-asetus vaikuttaa jonkin verran siihen, kuinka julkisia verotiedot voivat olla. Tämä voi vaikuttaa siihen, voidaanko Suomessa palata verotietojen oslata kattavamman julkisuuden aikaan.

Paatero muistutti lisäksi siitä, etteivät verotiedoissa näy kaikki tulot.

– Ovatko kaikki oleelliset tiedot mukana. Esimerkiksi suuri osa pääomatuloista puuttuu listauksilta kokonaan, sillä ne eivät sisällä verovapaita pääomatuloja. Esimerkiksi osa osingoista on verovapaata tuloa, hän puhui.

Marin: koronalait saavat jatkoaikaa

Myös Sdp:n puheenjohtaja, pääministeri Sanna Marin on aiemmin toivonut, että verotiedot olisivat nykyistä laajemmin julkisia.

Puoluevaltuuston kokouksessa tänään niin ikään puhunut Marin keskittyi nyt enemmän akuuttiin koronatilanteeseen.

Marin kertoi siitä, että koronatilanteen takia esimerkiksi työttömyysturvan vahvistamiselle ja yrittäjien sosiaaliturvalle valmistellaan jatkoa.

– Nyt on käyty neuvotteluja siitä, millä tavoin näitä koronalakeja jatketaan ja on selvää, että on tarpeen jatkaa esimerkiksi yrittäjien sosiaaliturvaa, koska koronatilanne on vakava. Yksinyrittäjät ja ammatinharjoittajat tarvitsevat tukea tällaisessa tilanteessa.

Eduskunnan on tarkoitus päättää tukitoimien jatkamisesta ensi vuoden alulle vielä tämän vuoden puolella.

Marinin mukaan eduskunta voi keväällä harkita toimenpiteiden jatkamista pidemmälle ensi vuoteen, jos tautitilanne sitä edellyttää.


Juttua täsmennetty kello 19.20. Otsikkoon ja tekstiin täsmennetty kyseessä olevan julkaisukiellosta, ei salaamisesta. Verotietoja ei voi täysin salata.

Lue myös:

    Uusimmat