Mainos

Hallitus voi joutua luopumaan alijäämätavoitteesta

Hallitus saattaa joutua luopumaan yhdestä keskeisestä hallitusohjelman tavoitteesta - valtiontalouden alijäämän painamisesta yhteen prosenttiin bruttokansantuotteesta.

Tuo tavoite on osoittautumassa liian kunnianhimoiseksi - tai siis kalliiksi.

Näin pääministeri Jyrki Katainen kokoomuksen puheenjohtajapäivillä Porvoon Taidetehtaassa:

– Se riippuu siitä, kuinka suuri se sopeutustarve on eli jos joudutaan sopeuttamaan velkaantumiseen taittamiseenkin paljon, niin siitä ylimenevät sopeutustoimet saattaisivat iskeä talouskasvuun jo niin vakavasti, että pitää harkita.

Pääministerin mukaan ratkaisut tehdään, kunhan "nähdään kokonaisuus" eli viimeiset madonluvut valtiovarainministeriöstä. Ne saadaan maanantaina.

Hallituksen puolivälitarkistuksessa tavoite maksoi noin 2,3 miljardia euroa. Nyt se saattaa lähennellä jo kolmea miljardia. Valtiontalouden alijäämän taittamisesta ei silti luovuta.

Hallituksen valmistautumista ensi torstain kehysriiheen ei yhtään helpota työmarkkinajärjestöjen pattitilanne pakkkaneuvotteluissa.

Hallitus tai siis Katainen tapaa sunnuntaina osapuolet erikseen. Palkkaneuvottelijat haluavat, että hallitus kertoo etukäteen, miten se voisi verohelpotuksilla auttaa neuvottelijoita avaamaan pattitilanteen.

Normaalistihan marssijärjestys on se, että osapuolet kertovat ensin hallitukselle, mihin ratkaisuun on päästy ja sitten hallitus tarjoaa porkkanaa eli veroetuja. Tapaaminen saattaa olla pettymys neuvottelijoille.

– Ei meillä kovin paljon kertomista tässä vaiheessa ole, sanoo Katainen.

Katso Matti Maunun juttu (16.3.2013)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.