Mainos

Hallitus vastasi kehitysapua koskevaan välikysymykseen

Hallitus ei antanut suoraa lupausta kehitysapusitoumuksensa täyttämisestä, mutta vakuutti edelleen pyrkivänsä tavoitteeseen.

Hallitus on vastannut opposition välikysymykseen kehitysavusta. Hallituksen vastauksen esittänyt ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paula Lehtomäki sanoi hallituksen luovan toiminnallaan sekä määrällistä että laadullista pohjaa sille, että Suomi täyttäisi antamansa kansainvälisen sitoumuksen 0,7 prosentin kehitysyhteistyörahoituksen saavuttamisesta vuoteen 2010 mennessä.

-Ensi vuonna tulee tehtäväksi ensimmäinen kehyspäätös, joka ulottuu vuoteen 2010 saakka. Viimeistään silloin hallituksen on tarkistettava kehitysyhteistyön kasvattamissuunnitelmaa kyseistä vuotta koskevan tavoitteen osalta, Lehtomäki sanoi.

Lehtomäki huomautti kehityspoliittisen keskustelun ja välikysymyksen kohdistuvan lähinnä rahaan, vaikka hallitus tarkastelee kehitystavoitteiden saavuttamista tätä laajemmasta kehityspoliittisesta näkökulmasta. Hän sanoi hallituksen toimivan johdonmukaisesti kehitysmaiden aseman parantamiseksi niin turvallisuus-, ihmisoikeus- ja kauppapolitiikankin sektoreilla.

Välikysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja, kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen sanoi olevansa pettynyt ministeri Lehtomäen ja hallituksen vastaukseen.

Räsänen ihmetteli, voivatko hallituspuolueiden kansanedustajat hyväksyä tällaisen vastauksen, jossa edelleen, vastoin valtiovarainvaliokunnan mietintöä pitäydytään hallituksen kehyspäätöksen mukaisella leikatulla uralla, tavoitellen 0,48 prosentin bruttokansantulotasoa vuonna 2009.

-Jokainen tietää, että 0,22 prosenttiyksikön hyppäys yhdessä vuodessa olisi epärealistista - ja jo ajatuksena itsepetosta.

Räsänen muistutti, että muista pohjoismaista Norja, Tanska ja Ruotsi ovat jo aikapäiviä sitten saavuttaneet 0,7 prosentin tavoitteen ja jopa sen ylittäneet. Ruotsin kansantalous on alle kaksinkertainen verrattuna Suomeen, mutta heidän kehitysyhteistyöbudjettinsa yli nelinkertainen.

Kristillisdemokraattien laatimassa välikysymyksessä ovat mukana kaikki oppositioryhmät perussuomalaisia lukuunottamatta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.