Mainos

Hallitus vastasi EU:n komission ksylitolihuomautukseen

Suomen hallitus torjuu EU:n komission huomautuksen, jossa väitetään, että ksylitolimakeisten verovapaus Suomessa rikkoo Euroopan yhteisön oikeutta. Ulkoministeri Tarja Halosen allekirjoittama Suomen hallituksen vastaus EU:n komission viralliseen huomautukseen ksylitolimakeisten verovapautuksesta on toimitettu komissiolle.

Suomi katsoo vastauksessaan, ettei ksylitolimakeisten verovapautus ole yhteisön oikeuden vastainen, koska ksylitolimakeisten verotuksellisella erityiskohtelulla pyritään kansanterveydellisiin päämääriin, mikä on myös yhteisön oikeuden hyväksymä päämäärä.

Ksylitolimakeisten verohelpotus on myönnetty yksinomaan tuotteessa käytetyn makeutusaineen perusteella. Makeisverolaki ei erottele tuotteita sen perusteella, ovatko ne valmistetut Suomessa vai muualla.

Ksylitolimakeisten verovapaus ei Suomen hallituksen mukaan myöskään käytännössä kohdistu yksinomaan Suomessa valmistettuihin makeisiin. Suomeen tuodaan sekä ksylitolia raaka-aineena että ksylitolimakeisia muista valtioista. Nämä tuotteet ovat yhtäläisin perustein vapautetut verosta.

Vastauksessaan hallitus toeteaa, että komission käsitys, jonka mukaan ksylitolimakeiset olisivat saaneet merkittävän markkinaosuuden Suomessa juuri verovapauden ansiosta ei tilastotietojen mukaan pidä paikkaansa. Ksylitolipurukumien markkinaosuus kaikista Suomessa myydyistä purukumeista oli jo ennen verovapautta 94,7 %. Myöskään ksylitolimakeisten markkinaosuus ei ole kasvanut huomattavasti verovapauden myöntämisen jälkeen.

Edellä mainittujen tietojen tueksi komissiolle on toimitettu tilastotietoja mm. ksylitolimakeisten markkinaosuuksista sekä Suomessa markkinoiduista purukumeista ja pastilleista.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.