Mainos

Hallitus: Varavoimalat käyttövalmiuteen

Hallitus esittää, että varavoimalat olisivat nopeassa käyttövalmiudessa jo ensi talvena. Varaenergian tarve tuli selväksi viime talvena, jolloin Venäjä rajoitti yllättäen sähkön tuontia.

Hallitus haluaa varavoimalat valmiuteen jo ensi talvena. Tänään annetussa lakiesityksessä lähdetään siitä, että nyt lähes käyttämättä olevat lauhdevoimalat olisi liitettävissä sähköverkkoon 12 tunnissa. Valmiustilasta sähköntuottajille syntyvät kulut kerätään pääosin sähkön käyttäjiltä.

Kauppa- ja teollisuusministeriön laskelmien mukaan tehoreservin ylläpito maksaa noin 10-15 miljoonaa euroa vuodessa. Pienkuluttajien sähkölaskusta osuus on noin kaksi promillea.

Tarve saada nopeasti lisää sähköä verkkoon kävi selväksi viime talvena, kun Venäjä rajoitti yllättäen sähkön tuontia Suomeen.

Pekkarinen ei usko pakkotoimiin sähkönjakelussa

Kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen uskoo sähkön riittävän tulevana talvena. Pohjolan Voiman PVO:n toimitusjohtaja Timo Rajala on jo ehtinyt väläyttää, että Suomessa voidaan jopa joutua rajoittamaan sähkön kulutusta tulevana talvena.

Rajala arvioi lauantain Turun Sanomissa, että vaikeassa tilanteessa ollaan, jos kova pakkasaalto osuu samaan aikaan Suomessa, Ruotsissa ja Venäjällä.

- Silloin lähestymme hetkeä, jolloin pitää miettiä poikkeuslakien käyttöönottoa, Rajala sanoi lehdessä.

Noin 20 prosenttia Suomessa käytettävästä sähköstä tuodaan.

Rajalan mainitsemassa poikkeuslaissa määritellään, missä järjestyksessä teollisuutta ja muita sähkön käyttäjiä tiputettaisiin pois verkosta, jos sähköä ei riittäisi kaikille.

Pekkarinen ei usko, että lakia jouduttaisiin käyttämään. Ministerin mukaan se edellyttäisi aika monen ikävän asian ajoittumista samaan aikaan. Osaltaan tilannetta parantaa torstaina annettu lakiesitys "uinuvien" voimaloiden nopeasta käyttöönotosta.

Ministeri myönsi, että talveen lähdetään heikosta tilanteesta. Ruotsin ja Norjan vesivarastot ovat lähes ennätyksellisen alhaiset.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.