Mainos

Hallitus varautuu ylilentopyyntöön

Hallitus varautuu siihen, että Yhdysvallat esittää Suomelle ylilentopyynnön. Hallitus käsitteli asiaa tänään neuvottelussaan. Mitään ratkaisuja ei tässä vaiheessa tehty.

Pääministeri Paavo Lipponen ei ryhtynyt ennustamaan, mikä on hallituksen vastaus, jos ylilentopyyntö esitetään. Hän ei kuitenkaan sulje pois sitä, että pyyntöön suostutaan. Joka tapauksessa kyse on hänen mukaansa poliittisesta päätöksestä.

Vaikka virallista pyyntöä ei ole esitetty, Yhdysvaltojen lähetystö on jo tehnyt alustavia tiedusteluja ennakoiden mahdollista ylilentopyyntöä.

-Yhdysvaltain lähetystö on tänään kysellyt tietoja nimenomaan meidän päätöksentekojärjestelmästä tämmöisessä tapauksessa, mutta mitään varsinaista pyyntöä ei ole tullut, kertoo puolustusvoimien pääesikunnan tiedotuspäällikkö Erkki Paukkunen.
Paukkusen mukaan ilmatilapyyntö olisi historiallinen.

-Tämäntyyppistä tapausta en tiedä enkä muista, että olis aikaisemmin ollut. Näitä vieraiden valtioiden sotilaskoneita ja niiden ylilentoja toki tapahtuu vierailujen, lähetystöjen huoltolentojen ja muiden yhteydessä. Se on rutiinia.

Hallituksessa ei ole vielä mitään tietoa siitä, koska mahdollinen pyyntö esitetään.

Liioin ei ole mitään tietoa, onko kyse sotilaskoneista tai siviilikoneista vai pyydetäänkö välilaskuoikeutta. Majuri Manu Tuomisen mukaan Suomen tulisikin saada täsmälliset ennakkotiedot koneiden tyypistä, määränpäästä ja kuormasta sekä saapumis- ja poistumisajasta, ennen kuin ilmatilaan voitaisiin päästää toisen valtion koneita.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.