Hallitus varautuu myöntämään hätäapua Libanoniin

EU:n puheenjohtajamaana Suomi on pitänyt tiiviisti yhteyttä alueen maihin, EU:n komissioon ja jäsenmaihin.

Suomen hallitus varautuu myöntämään 1,5 miljoonan euron verran hätäapua Libanoniin kiireellisiin humanitaarisiin tarpeisiin. Varat kohdennetaan ensi viikolla valmistuvan YK:n hätäapuvetoomuksen pohjalta. Aiemmin palestiinalaisalueille on myönnetty apua 4,1 miljoonaa euroa.

Hallitus keskusteli Lähi-idän kriisistä ja Libanonissa oleskelevien suomalaisten tilanteesta tänään. Samoja asioita käytiin läpi myös hallituksen ja presidentin tapaamisessa.

EU:n puheenjohtajamaana Suomi pitää tiiviisti yhteyttä alueen maihin, EU:n komissioon ja jäsenmaihin. Suomi on myös koordinoinut EU:n toimia Nikosiassa ja Damaskoksessa sekä hoitanut yhteyksiä Israelin hallitukseen.

Hallituksen mukaan yhteistyö EU-maiden kansalaisten kotiuttamiseksi on toiminut hyvin. Päivittäin Suomen johdolla pidetyssä puhelinkonferenssissa on jaettu tietoa bussisaattueista, laivakuljetuksista ja lennoista, joilla kansalaisia on siirretty turvaan.

Muutama suomalainen vielä sotatoimialueella

Ulkoministeriön evakuointiponnistelut ovat keskittyneet nyt maan levottomiin eteläosiin.

- Kaksi suomalaista pääsi tänään lähtemään tanskalaisten matkassa bussikuljetuksella Sidonista, kertoo ulkoasiainsihteeri Anssi Kullberg. Matkalaisten on tarkoitus lähteä laivakuljetuksella joko Kyproksen tai Turkin kautta kotimatkalle.

Yksi Etelä-Libanonissa oleillut suomalainen on tiettävästi lähtenyt omin päin Syyriaan. Sotatoimialueella on vielä kolmihenkinen suomalaisperhe, joka pitää yhteyttä alueella oleviin ranskalaisiin päästäkseen heidän kanssaan pois alueelta.

Uusia huollettaviakin on matkan varrella ilmaantunut. Kaksi YK-tehtävissä toiminutta suomalaista siviilityöntekijää on ilmoittanut viranomaisille, että he haluavat lähteä Libanonista. Kullbergin mukaan heille pyritään järjestämään kuljetus ensisijaisesti yhteistyössä Pohjoismaiden tai EU-maiden kanssa, jos YK ei pysty heitä auttamaan.

Hallitus on päättänyt tänään vastata Kyproksen vetoomukseen, jolloin Suomi on valmis avustamaan lentokuljetuksissa. Suomi antaa apua Libanonista Kyprokselle kuljetettujen ihmisten lennättämisessä edelleen kansainvälisille lentokentille. Sisäministeriö mukaan kuljetuksista aiheutuu enintään 200 000 euron kustannukset.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat