Mainos

Hallitus valmis keskustelemaan MTK:n kanssa Emun reunaehdoista

Pääministeri Paavo Lipposen mukaan hallitus suhtautuu vakavuudella Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliiton Emulle esittämiin reunaehtoihin ja on valmis keskustelemaan niistä. Lipponen otti kantaa MTK:n Emu-ehtoihin puhuessaan MTK:n liittokokouksessa Seinäjoella.

Lipponen luonnehti MTK:n Emu-kantaa mielenkiintoiseksi, koska siinä pidettiin realiteettina Suomen menoa Emuun ensimmäisten maiden joukossa. MTK:n puheenjohtaja Esa Härmälä lähtee siitä, että vuosi 1999 alkanee Suomessa Emu-jäsenyydellä. Tämä on ollut hallituksen politiikan lähtökohta, totesi Lipponen.

Vaikka MTK ei ole asettunut poikkiteloin Suomen Emu-jäsenyyttä vastaan, niin järjestö asetti perjantaina jäsenyydelle joukon reunaehtoja. MTK vaati mm. maatalouden kansallisen tuen vahvistamista vuosille 2000-2005 sekä maatilatalouden kehittämisrahaston turvaamista ehtona Emu-jäsenyydelle.

Pääministeri Lipposen mukaan hallitus suhtautuu näihin reunaehtoihin samalla vakavuudella kuin palkansaajajärjestöjen ja työnantajien vaatimuksiin. Hallitus on valmis keskustelemaan myös MTK:n kanssa, jatkoi Lipponen.

Lipposen mukaan nyt on annettu sellaista kuvaa, että jotkut maat ovat ikään kuin erkaantumassa Emusta ja Suomenkin olisi mietittävä asia tältä pohjalta uudelleen. Tämä kuva on kuitenkin hänen mukaansa väärä, kaikissa EU:n jäsenmaissa on valmistelu käynnissä.

Lipponen viittasi puheessaan Ruotsiin, Tanskaan ja Iso-Britanniaan. Hänen mukaansa ei voida puhua mistään viiteryhmästä, jonka suuntaan myös Suomen olisi vilkuiltava. Jokainen maa on oma erilainen tapauksensa ja jokainen niistä on tulossa ennemmin tai myöhemmin Emuun, huomautti Lipponen. Näin ollen Suomen on otettava kantaa Emu-jäsenyyteen omalta pohjaltaan.

Pääministerin vierailu Etelä-Pohjanmaalla sujui rauhallisissa merkeissä, vaikka julkisuudessa huhuttiin ennakkoon mahdollisista mielenilmauksista. Myös pääministeri itse oli pannut huhut ja tarkat turvatoimet merkille.
-Aamulla tullessa näkyi enemmän poliiseja kuin muita kulkijoita, vitsaili Lipponen.

Hänen mukaansa maatalousministeri Kalevi Hemilän johtaman maatalouspoliittisen työryhmän ehdotukset muodostavat hyvän pohjan lähivuosina toteutettavalle maatalouspolitiikalle. Työryhmän keskeisin lähtökohta on, että suomalaisen maatalouden pysyvä, olosuhteista aiheutuva kilpailukykyhaitta on kompensoitava. Kehittämistyössä on kiinnitettävä kasvava huomio markkinointiin ja kysyntätekijöihin. Maatalouden tuotanto- ja yritysrakennetta on monipuolistettava.

Lipponen vakuutti myös, että MTK:n huoli Natura 2000 -hankkeen vaikutuksista on kuulunut hallituksenkin kamareihin. Sinne olisi hänen mukaansa kuulunut vähäisempikin äänen volyymi. Ympäristöministeri Pekka Haavistoa Lipponen kehui hyväksi ympäristöministeriksi, joka osaa kuunnella muita. Asiaan paneutuva rauhallinen valmistelu voi tuottaa senkin tuloksen, että hanke osataan laittaa oikeisiin mittasuhteisiinsa, totesi Lipponen.
(STT)

Huom! Uusi StreamWorks ohjelma valitsee nopeuden automaattisesti internetyhteytesi mukaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.