Mainos

Hallitus vaatii Venäjää lopettamaan ilmatilan loukkaukset

Ulkoministeriön mukaan ilmatilan loukkaukset julkistetaan jatkossa.

Suomi vaatii Venäjää lopettamaan Suomen ilmatilan loukkaukset. Tasavallan presidentin ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan yhteisessä kokouksessa vaadittiin myös, että Venäjän tulee toimia kansainvälisten käytäntöjen mukaisesti.

Ulkoministeriö sai tehtäväkseen valmistella menettelytavat todennettujen ilmatilanloukkausten tiedottamisesta. Ulkoministeri Erkki Tuomiojan mukaan tämä merkitsee käytännössä, että vastedes loukkaukset julkistetaan.

Venäjä on antanut suullisen vastauksen Suomen 29. huhtikuuta päivättyyn noottiin Suomen ilmatilan alueloukkauksista. Vastauksessaan Venäjä kuitenkin kiisti alueloukkaukset.

Venäjän vastaus on ristiriidassa Suomen valvontaviranomaisten tietojen kanssa. Valiokunnan kokouksen tiedotteessa korostettiin, että Venäjä ei ole esittänyt perusteluja omalle vastaukselleen. Suomi on luovuttanut venäläisille viranomaisille tarkat tiedot todennetuista alueloukkauksista.

Tuomiojan mukaan tapahtuneissa loukkauksissa on ollut selvästi jonkinasteista piittaamattomuutta, kun ottaa huomioon nykyaikaisten koneiden navigointilaitteet. Myönteisenä Tuomioja pitää sitä, että Venäjä ilmoittaa päättäneensä lentotarkkuuskäytäntöjensä parannuksista.

Tuomioja huomauttaa, että EU ei puutu tähän asiaan. Kyse on kahdenvälisestä, Suomen ja Venäjän välisestä asiasta.

Pääministeri Matti Vanhasen mukaan Venäjä käytännössä tunnusti alueloukkaukset kun se ilmoitti parantavansa lentotarkkuuskäytäntöjään.

Tiedotusvastuusta ihmetystä eduskunnassa

Eduskunnassa ihmeteltiin tänään ilmatilaloukkausten tiedotusvastuun jättämistä pääministerille ja ulkoministerille.

Etenkin opposiopuolueissa toivotaan presidentti Tarja Haloselta aktiivisempaa puuttumista loukkausten selvittelyyn Venäjän kanssa.

Kansanedustajien mielestä Venäjän ja Suomen suhteet ovat muuttumassa, ja Venäjä testaa nyt Suomen ulkopoliittista reagointikykyä.

Erityisesti kokoomuksessa vaadittiin presidentiltä aktiivisuutta tilanteen selvittelyssä Venäjän suuntaan.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 01.06.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.