Mainos

Hallitus: Työvoiman liikkumis-ehdotus hyvä

Hallituksen EU-ministerivaliokunta on periaatteessa tyytyväinen EU:n komission taannoin tekemään ehdotukseen siitä, miten työvoiman liikkuvuuden kanssa menetellään EU:n laajentuessa. Suomen jatkotoimista ei kuitenkaan ole vielä löytynyt yhteistä säveltä.

Komissio teki ehdotuksensa runsaat kaksi viikkoa sitten. Lähtökohtana ehdotuksessa oli, että työvoiman liikkumiselle asetettaisiin viiden vuoden yleinen rajoitus. Aika alkaisi siitä, kun uusi maa on liittynyt unioniin. Kukin jäsenvaltio voisi tämän jälkeen vielä rajoittaa kahden vuoden ajan työvoiman liikkumista uudesta jäsenmaasta omalle alueelleen.

Komission ehdotuksen mukaan kahden vuoden kuluttua jakson alkamisesta tilannetta tarkasteltaisiin uudelleen. Tässä vaiheessa pohdittaisiin, voidaanko rajoituksesta luopua kokonaan tai voitaisiinko rajoituksista luopua niin, että vanhalle jäsenmaalle jäisi oikeus käyttää "hätäjarrua", jos tarve niin vaatii. Vaihtoehtona olisi, että viiden vuoden jakso käytettäisiin loppuun. Komission ehdotus ei koskisi Kyprosta eikä liioin Maltaa, koska mahdollisten työvoimaongelmien kannalta nämä maat ovat aivan eri asemassa kuin muut jäsenehdokkaat.

Rajoitukset eivät myöskään koskisi palvelujen, yritysten, opiskelijoiden eikä muutoinkaan ihmisten liikkumista. Ministerivaliokunnassa ei ole yksimielisyyttä vielä siitä, miten Suomi mahdollisesti menettelee ensimmäisen kaksivuotisjakson jälkeen. EU:n laajentumisasioista hallituksessa vastaava ulkomaankauppaministeri Kimmo Sasi lupaili, että ratkaisu on odotettavissa muutaman viikon kuluessa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.