Mainos

Hallitus toteuttaa verokevennykset vaalikauden lopussa

Veropäätökset tehdäänkin vasta vuosina 2009 ja 2010. Tarkoituksena on pelkän suhdanteisiin reagoimisen sijaan vaikuttaa rakenteellisesti työn kannustavuuteen.

Tuloveroihin ei ole luvassa merkittävää alentamista ainakaan vuoteen.Valtionvarainministeri Jyrki Kataisen (kok.) mukaan uhka kansainvälisen talouden taantumasta ei ainakaan vielä vaikuta hallituksen verolinjauksiin. Tarvetta Yhdysvaltain mallin mukaiselle elvytyspaketille tai millekään "paniikkiratkaisuillekaan" ei täällä ole.

Mutta verokevennyksiäkään ei tälle vuodelle ole luvassa, varsinkaan kun palkankorotusten taso on nyt korkea.

Kevennyksiä on hallituksen mukaan kuitenkin tulossa vielä tämän vaalikauden aikana. Kataisen mukaan päätökset mahdollisesta veroalesta tehdään hallituskauden puolessavälissä. Puoliväli sijoittuu kevääseen 2009.

Veronmaksajien seminaarissa keskiviikkona Helsingissä puhuneen Kataisen mukaan hallitusohjelmaan kirjattu 1,1 miljardin euron tulokevennysvara "saattaa kasvaa". Hän korosti, ettei kasvunvaraa voida nyt arvioida.

Katainen viittasi edellisen hallituksen noin miljardin verokevennykseen, joka kaksinkertaistui.

Veropäätökset tehdäänkin vasta vuosina 2009 ja 2010. Tarkoituksena on pelkän suhdanteisiin reagoimisen sijaan vaikuttaa rakenteellisesti työn kannustavuuteen.

- Olennaista on, että jos haluamme verotusta käyttää työnteon palkitsevuuden, kannustavuuden ja työpaikkojen lisäämiseen, täytyy katsoa tuleeko se tuloverojen lisäkevennyksen kautta vai ei.

Katainen korosti, että tuloverojen kevennys ei ole itsetarkoitus, vaan sillä saatavat yhteiskunnalliset vaikutukset.

Kuntien talous korjattavissa pienituloisia suosimalla

Kataisen mielestä hallituksen tähänastiset veroratkaisut sisältävät "historiallisia" uudistuksia. Näitä ovat perintöverotuksen keventäminen, eläkeläisten verokevennys ja autoilun verouudistus.

Jatkossa voi Kataisen mukaan olla edessä polttoaineiden verotuksen porrastaminen ympäristöystävällisyyden perusteella. Se voisi kannustaa yrityksiä kehittämään uusia vientituotteiksi soveltuvia energiamuotoja.

Veronmaksajien keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen kiitteli seminaarissa hallituksen uudistuksia perintöveron eläkeläisten ja "rakenteellisesti rohkean" autoverotuksen osalta. Hallituskauden puolivälikään ei ole poikkeuksellinen ajankohta verokevennyksistä päättämiselle.

Lehtinen muistutti, että edellisten kolmen hallituskauden noin kahden miljardin veronkevennykset ovat olleet tuntuvia yksittäisen veronmaksajan kannalta. Tämän vuoden kevennykset ovat hyvin vähäisiä, mutta julkisen sektorin verotulot kasvavat viidellä prosentilla.

Jotta kuntien palvelut voitaisiin turvata, valtion tulisi Lehtisen mukaan vastata myös pienituloisten verotuksen keventämisestä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.