"Hallitus toimii kehityksen jarruna"

Eduskunnan tulevaisuusvaliokunta on kevään aikana pohtinut ilmastonmuutosta ja samalla myös biopolitiikkaa. Aiheen käsittely jatkuu syksyllä, mutta nyt jo tiedetään, että tulevaisuudessa kehityksen tulisi olla kestävää ja materiaalien kierrätettäviä. Samanaikaisesti pitäisi löytää myös taloudellisesti kannattavia keksintöjä.

MTV:n järjestämässä SuomiAreenassa uskottiin vahvasti, että Suomesta voisi tulla näiden ekologisten keksintöjen luvattu maa. Esimerkiksi UPM-Kymmenen biokehityksen johtaja Hans Sohlström vannoo HRM-lignaalin nimeen.

- HMR-lignaalia on löydetty nimenomaan Pohjois-Suomen kuusien oksatyvestä. Se on antioksidantti eli se estää hapettumista ja toimii myös lääkeaineena. Siitä ovat kiinnostuneet niin kosmetiikkateollisuus, lääketeollisuus kuin ruoka-aineteollisuuskin. Sen maailmanmarkkinahinta on tällä hetkellä miljoona euroa per tonnilta, kun taas perinteisten metsateollisuustuotteiden hinnat ovat noin 500-1 000 euroa per tonni.

SDP:n kansanedustaja Miapetra Kumpula-Natri oli puolestaan pohtinut, millaista ruuan tuotanto voisi olla 20 vuoden kuluttua.

- Esimerkiksi vuonna 2030 voi olla täysin mahdollista valmistaa keinolihaa ravintoliuoksessa eläinten kantasoluista. Jo nyt meillä on tuotantoeläintaloutta maailmassa, jossa ihmissilmä ei näe sitä eläintä, ennenkuin sitä on purkkiin laitettu.

Hallituspuolueiden kansanedustajat olivat vakuuttuneita suomalaisen biotekniikan tulevaisuudesta, mutta perussuomalaisten kansanedustaja Pertti "Veltto" Virtasen mielestä hallitus on toiminut kehityksen jarruna.

- Hallitus esti aikoinaan puurakentamisen kokonaan. Vuonna 1995 satsattiin betoniin, koska betoniteollisuus rahoitti isoja puolueita ja Suomi jäi jälkeen niin, että Ruotsi on ajanut ohi kaikessa. Suomen hallitus teki samanlaisen betonipäätöksen myös ydinvoima-asioissa eli meillä suunnattiin tulevaisuuteen hyvin innovatiivisuutta ja luovuttaa estävä ohjelma. Suomen hallitus tekee kaikkensa estääkseen kehityksen.

Kokoomuksen kansanedustaja Lyly Rajala oli Virtasen kanssa eri linjoilla. Rajala olisi antanut vielä useampia rakentamislupia Suomeen, koska venäläisissä ydinvoimaloissa tuotetusta energiasta pitäisi hänen mielestään päästä eroon.

- Kaikkein eniten minua hämmästyttää ihmisten ydinvoimakielteisyydessä se, että samaan aikaan kun vastustetaan lisäydinvoiman rakentamista, hyväksytään se, että tällä hetkellä 20 prosenttia Suomen energiasta tuodaan Venäjältä huonosti hoidetuista ydinvoimaloista.

Katso SuomiAreenan tilaisuus.

Lue myös:

    Uusimmat