Mainos

Hallitus sopuun homo- ja lesboliitoista

Hallitus pääsi iltakoulussaan sopuun lakiehdotuksesta samaa sukupuolta olevien henkilöiden parisuhteen virallistamisesta.

Virallistetussa parisuhteessa samaa sukupuolta olevat osapuolet eivät voisi ottaa yhdessä ottolasta eikä toinen voisi ottaa ottolapsekseen toisen osapuolen lasta perheen sisäisenä adoptiona.

Parisuhteen osapuoli voisi adoptoida lapsen samoin edellytyksin kuin henkilö, joka ei ole avioliitossa. Yhteisen adoptointioikeuden poisjättämistä oikeusministeriö perustelee mm. sillä, että "ajatus vanhemmuudesta äitiytenä ja isyytenä on perustavanlaatuinen asia yhteiskunnassa". Järjestelmää, jossa lapsella on kaksi samaa sukupuolta olevaa vanhempaa ei oikeusministeriön mukaan ole mahdollista omaksua ilman perusteellista kansalaiskeskustelua, jossa asiaa on tarkasteltu sekä periaatteelliselta että käytännölliseltä kannalta.

Yhteisen adoptoinnin mahdollistamisen merkitys jäisi oikeusministeriön mukaan myös lasten kannalta tällä hetkellä vähäiseksi. Lähes kaikki adoptoitavat vieraat lapset tulevat nykyisin ulkomailta, ja lapsia luovuttavissa valtioissa ei ministeriön mukaan näytä olevan ainakaan nykyisin halukkuutta luovuttaa lapsi samaa sukupuolta oleville pariskunnille. Ehdotetun lain mukaan estettä ei ole sille, että toinen parisuhteen osapuolista kumppaninsa kuoltua adoptoi tämän lapsen. Estettä ei ole myöskään lapsen yhteishuoltajuudelle, joka on mahdollista jo nykyisen lain nojalla.

käsittelyyn parissa viikossa


Oikeusministeri Johannes Koskisen mukaan lakiehdotus lähtee hallitukselta eduskunnan käsiteltäväksi parin viikon kuluttua. Tavoitteena on, että laki tulisi voimaan ensi vuoden aikana. Koskisen mukaan hallituksessa oltiin lakiehdotuksesta suhteellisen yksimielisiä.

-Tämähän on sellainen asia, joka eduskunnassakin jää omantunnonkysymykseksi, eli varmaankaan mitkään ryhmät eivät tee asiassa ryhmäpäätöksiä, Koskinen sanoi. Koskinen sanoi uskovansa, että lain taakse löytyy eduskunnassa enemmistö. Hänen mukaansa ehdotuksesta on pyritty tekemään sellainen, että mahdollisimman laajat yhteiskuntapiirit voisivat sen hyväksyä.

Oikeusministeriön ehdotuksessa kaksi samaa sukupuolta olevaa henkilöä voisi virallistaa parisuhteensa. Virallistamisen oikeusvaikutukset rinnastuisivat eräin poikkeuksin avioliiton solmimiseen, mutta virallistettu parisuhde olisi avioliitosta erillinen oikeudellinen instituutio. Parisuhteen virallistaisi siviilivihkimisen toimittamiseen oikeutettu viranomainen, eli henkikirjoittaja, laamanni tai käräjätuomari.

Pohjoismailla sama linja


Oikeusministeriön mukaan ehdotettua lakia vastaava lainsäädäntö on nykyisin olemassa kaikissa muissa Pohjoismaissa ja Hollannissa ja tulossa Saksaan. Muun muassa Ranskassa, Belgiassa ja Unkarissa on voimassa samantapaisia, mutta oikeudellisesti hieman suppeampia sääntelyjä. Asia on ollut vireillä Suomessakin jo pitkään. Oikeusministeriön asettama perhetoimikunta esitti jo vuonna 1992 lainvalmistelua samaa sukupuolta olevien parien parisuhteen rekisteröimiseksi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.