Hallitus sopuun budjettiesityksestä

Budjettiesityksen kokonaissumma on 39,5 miljardia euroa. Hallitus pääsi sopuun myös köyhyyspaketista, jonka on määrä olla täysimääräisenä voimassa kahden vuoden kuluttua.

Hallitus on päässyt sopuun ensi vuoden budjettiesityksestä. Budjettiesityksen loppusumma on 39,5 miljardia euroa. Budjettiesitys on runsaat 600 miljoonaa euroa alijäämäinen. Se katetaan ottamalla uutta velkaa. Valtionhallinnon alijäämäksi on ensi vuodelle arvioitu vajaa miljardi euroa eli 0,5 prosenttia bruttokansantuotteesta. Valtionvelka suhteessa bruttokansantuotteeseen alenee 39 prosenttiin, vaikka velka kasvaa euromääräisesti.

Hallitus sisällyttää budjettiesitykseensä kansaneläkkeen viiden euron tasokorotuksen, joka tulee voimaan ensi vuoden syyskuussa. Samana syksynä poistuu seitsemän prosentin omavastuu toimeentulotuen asumismenoista. Hallitus päätti muutoksista yhden päivän kestäneissä budjettineuvotteluissaan.

Hallituksen hyväksymään ns. köyhyyspakettiin sisältyy lisäksi muun muassa asumistukiehtojen lievennys työhön palaaville pitkäaikaistyöttömille ja tukea vajaakuntoisille. Kun päätökset vaikuttavat täysipainoisesti vuonna 2007, köyhyyspaketin yhteiskustannus on pääministeri Matti Vanhasen mukaan noin 90 miljoonaa euroa.

Hallitus päätti myös vauhdittaa rakentamatta olevien tonttien rakentamista Helsingin seudulla 14 kunnassa. Niille on tulossa vähintään yhdellä prosenttiyksiköllä korotettu kiinteistövero. Kunta voi päättää korkeammastakin summasta, mutta enintään vero voi olla kolme prosenttia. Hallitus päätti myös selvityttää pikavauhtia, miten valitusmahdollisuuksia voitaisiin karsia kaavoitusprosesseissa. Lisäksi hallitus lupailee valtion maa-alueita asuntojen rakentamiseen erityisesti Helsingin seudulla.

Ensi vuoden liikenneinvestoinneista hallitus päätti siten, kuin pääministeri Vanhanen ja valtiovarainministeri Antti Kalliomäki olivat aiemmin sopineet. Avainministereiden ehdotukseen tyytymätön RKP joutui nielemään sen lopulta eikä saanut lisättyä listalle kantatie 51:n korjausta välillä Kivenlahti-Kirkkonummi.

Työsuhdematkalipulle verotukea

Hallitus päätti myös tukea niin sanotun työsuhdematkalipun käyttöönottoa. Jos työnantaja kustantaa työntekijälleen julkisen liikenteen matkalipun kodin ja työpaikan välisiä matkoja varten, työntekijä maksaa edusta veroa 75 prosentin osalta.

Nuorten sijoittumista työelämään pyritään tukemaan muun muassa työpajatoimintaa kehittämällä. Pitkäaikaistyöttömiä patistellaan työhön tai koulutukseen. Yli 500 päivää työmarkkinatukea saaneille tarjotaan työtä tai niin sanottuja aktiivitoimia. Kieltäytyminen merkitsee tuen lakkaamista. Hallitus päätti nyt tarkemmin myös siitä, miten aiemmin sovittu niin sanottu matalapalkkatuki toteutetaan. Tukea saavat työnantajat, jotka työllistävät kokopäiväisesti 55 vuotta täyttäneen, jonka palkka on enintään 2000 euroa kuukaudessa.

Verotus kevenee hivenen

Palkansaajien verotukseen budjetti ei tuo merkittäviä muutoksia. Keskituloisen palkansaajan veroaste alenee hallituksen mukaan keskimäärin 0,7 prosenttiyksikköä. Valtion tuloveroasteikon 1. ja 4. marginaaliveroprosenttia alennetaan 1,5 prosenttiyksikköä ja muita yhden prosenttiyksikön. Tuloveroasteikkoon tulee lisäksi kahden prosentin inflaatiotarkistus.

Valtionverotukseen tulee uusi ansiotulovähennys. Aiemmin kunnallisveron tuottoa vähentäneet pieni- ja keskituloisten veronkevennykset vähentävät ensi vuodesta alkaen valtion verotuloja.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 24.08.2005)

Budjettineuvottelijat ovat myös sopineet, että joukkoliikenteen työsuhdematkalippu otetaan käyttöön ensi vuonna.

(Kymmenen uutiset 24.08.2005)

Lue myös:

    Uusimmat