Mainos

Hallitus sopi windfall-voittojen verottamisesta

Sähköntuottajia ryhdytään verottamaan päästökaupan vuoksi syntyneistä ansiottomista voitoista. Hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokuntaon päätynyt pitkän valmistelun jälkeen verottamaan näitä ns. windfall-voittoja.

Vero koskee sitä vesivoimalla tai ydinvoimalla tuotettua sähköä, jossa investoinnit on tehty ennen vuotta 1997. Kioton ilmastokokouksen jälkeen rakennettujen laitosten voitot eivät kuulu veron piiriin.

Voitot ovat syntyneet, kun vesivoimalla ja ydinvoimalla tuotettua sähköä on myyty samalla hinnalla kuin kallimmilla tuotantokustannuksilla, kuten kivihiilellä, tuotettua sähköä.

Windfall-vero on tarkoitus ottaa käyttöön mahdollisimman pian mutta viimeistään vuoden 2011 alusta. Käytännössä verotus voi toteutua joko ensi vuoden tai seuraavan vuoden alusta.

Vielä on auki, mitä osaa voitosta verotetaan. Elinkeinoministeri Mauri Pekkarisen (kesk.) mukaan verotettava osa on vähintään 10 prosenttia mutta alle 50 prosenttia voitosta. Samoin on auki vielä veron suuruus.

Jos vero olisi euro megawattitunnilta, veron tuotto valtion kassaan olisi noin 33 miljoonaa euroa vuodessa. 10 eurolla se olisi 330 miljoonaa euroa.

Katso Fortumin kehitysjohtaja Timo Karttisen haastattelu (Kauppalehden talousuutiset 31.3.2009)

Katso Juha Lappalaisen juttu (Seitsemän uutiset 31.3.2009)

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.