Mainos

Hallitus sopi ryhmäkanneasian kokonaisuudesta

Ympäristöön liittyvissä riita-asioissa voidaan vahinkoa kärsineelle myöntää joissain tapauksissa valtion varoista avustusta oikeudenkäyntikuluihin. Hallitus sopi neuvottelussaan tänään tästä ns. ryhmäkanneasiaan liittyvästä vielä auki olleesta kysymyksestä.

Pohjana neuvottelussa oli oikeusministeri Jussi Järventauksen (kok.) johtaman ministeriryhmän ehdotus. Yleisesti hallitus toisti aiemmat linjauksensa ryhmäkanneasioiden ratkaisemisesta kuluttajansuoja-asiassa. Hallitus muistutti, että ympäristö- ja työrikosasioissa ei tarvita ryhmäkannetta korvaavia uusia järjestelmiä, sillä virallinen syyttäjä ajaa oikeudenkäynnissä syytettä kaikkien rikoksen uhrien puolesta.

Viime syksynä voimaan tullut oikeudenkäyntiuudistus velvoittaa syyttäjät tietyin edellytyksin ajamaan oikeudenkäynnissä myös asianomistajan korvausvaatimuksia. Asianomistajia voi olla monta. Syyttäjän toiminta on asianomistajille maksutonta. Asianomistajan asemaa ympäristöasioissa on viime aikoina parannettu. Ensi vuoden alusta riskialtista toimintaa harjoittavia yksityisoikeudellisilla yhteisöillä on oltava vakuutus ympäristövahinkojen varalta. Valmisteilla on myös ehdotus, joka antaisi luonnonsuojeluyhdistyksille kanneoikeuden ympäristöasioissa. Ympäristöön liittyvissä riita-asioissa ei ole kuitenkaan yleistä viranomaista, joka voisi ajaa korvauskannetta yksityisen vahingonkärsijän puolesta. Vahinkoa kärsinyt voisi siis hallituksen ratkaisun mukaan saada avustusta oikeudenkäyntikuluihin. Oikeusministeriö tekisi asiasta päätöksen. Ennen päätöstä asiasta olisi hankittava ympäristöministeriön lausunto.

Avustusta voitaisiin myöntää, jos asia on ympäristönsuojelun kannalta merkittävä tai jos sillä on huomattavaa vaikutusta monen ihmisen oloihin. Lisäksi vaatimuksena olisi, että hakijan kulut jutussa voivat nousta suhteessa hänen maksukykyynsä kohtuuttomiksi. Hallitus on aiemmissa linjauksissaan sopinut siitä, että kuluttaja-asiamies voisi kuluttajan asemaa puolustaessaan päättää oikeudenkäyntikulujen korvaamisesta valtion varoista. Kuluttaja-asiamies voi avustaa tai määrätä alaisensa virkamiehen avustamaan kuluttajaa jonkin yksityisen asian hoitamisessa, jos se on lain soveltamisen tai kuluttajien yleisen edun kannalta tärkeää.

Kulut voitaisiin maksaa joko kokonaan tai osittain. Ennalta on laskeskeltu, että tällaisia tapauksia olisi vain muutama vuodessa. Ryhmäkanneasia tuli hallitusohjelmaan vihreiden vaatimuksesta. Hallituksen mielellä näillä toimilla toteutetaan hallitusohjelmassa mainitulla ryhmäkannelailla tavoiteltuja parannuksia kansalaisten oikeusturvaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.