Mainos

Hallitus sopi läänien pääkaupungeista

Tulevien suurläänien lääninhallitusten päätoimipaikoista eli "pääkaupungeista" päästiin tänään hallituksen iltakoulussa alustavaan ratkaisuun. Hämeenlinnasta on näillä näkymin tulossa päätoimipaikka Etelä-Suomen lääniin, Turusta Länsi-Suomen lääniin ja Mikkelistä Itä-Suomen lääniin.

Jo aiemmin oli selvää, että Oulusta tulee Oulun läänin ja Rovaniemestä Lapin läänin lääninhallitusten päätoimipaikka. Hallituksessa päästiin yksimielisyyteen siitä, että päätoimipaikka-asia voidaan päättää valtioneuvoston periaatepäätöksellä jo huomenna.

Alunperin kaavailtiin, että päätös tehtäisiin ensi viikolla. Hallitus ei ollut kuitenkaan mitenkään yksituumainen itse asiasta. Etenkin RKP:n puheenjohtaja Eurooppa-ministeri Ole Norrback oli varsin pettynyt. Kysymys Länsi-Suomen lääninhallituksen päätoimipaikasta oli kaikkein kiperin. RKP kampanjoi voimakkaasti Vaasan puolesta.

Muiden pääkaupunkien kohdalla nurinaa oli vihreiden ja vasemmistoliiton ryhmissä. Hallintoministeri Jouni Backman (sd.) kertoi, että keskustelussa esiin tuli myös muita kaupunkeja eri läänien kohdalla. Esillä olivat Vaasan lisäksi mm. Tampere, Kuopio ja Helsinki.
-Vaihtoehtoja oli hyvin runsaasti, hän mainitsi. Jos päätös syntyy huomenna, se tehdään Backmanin (sd.) ehdotuksen mukaisesti. Hänen mielestään lääninhallitusten päätoimipaikat tulee valita nykyisten lääninhallitusten sijaintikaupunkien joukosta. Keskeistä hänen mukaansa olivat toiminnallis-taloudelliset kriteerit.

Backman korosti iltakoulun jälkeen, että lääneille ei valita mitään "pääkaupunkia". Hän muistutti, että tässä valitaan vain yhden valtionhallinnon organisaation päätoimipaikat. Samassa yhteydessä valtioneuvosto päättää myös sivutoimipaikoista. Hän lupasi, että kaikki nykyiset lääninhallituskaupungit ovat joko pää- tai sivutoimipaikkoja. Tämän lisäksi Tampereesta tulee sivutoimipaikka.

Maaherrat valitaan maaliskuun alussa Samassa yhteydessä päästiin periaatteelliseen ratkaisuun myös lääninhallitusasetuksesta. Siinä määrätään mm. lääninhallituksen organisaatiosta, johtavien virkamiesten kelpoisuusehdoista ja asioiden ratkaisuvallasta. Asetus annettaneen perjantaina.

Maaherrojen kelpoisuusehtoihin tulee olennainen muutos. Toisin kuin nykyisin maaherralta vaaditaan vastedes ylempi korkeakoulututkinto. Niin ikään häneltä vaaditaan johtamistaitoa ja -kokemusta sekä perehtyneisyyttä hallintoon. Maaherra nimitetään ilmoittautumismenettelyllä. Varsinaisesti virkaa ei julisteta haettavaksi. Jo ensi sunnuntaina lehtiin tullee ilmoitus ilmoittautumisesta maaherran virkaan. Ilmoittautumisaikaa on kaksi viikkoa. Näin ollen uusien läänien maaherrojen nimitysprosessi ajoittuu maaliskuun alkuun. Toimialueista ratkaisuun

Ratkaisuun päästiin myös tulevien 15 työvoima- ja elinkeinokeskuksen rajoista ja toimipaikoista. Valtioneuvoston päätös keskusten toimialueista ja toimipaikoista on odotettavissa ilmeisesti vasta ensi viikolla. Keskusten hallintoasetus annettiin jo viime viikolla. Hyväksyessään lain työvoima- ja elinkeinokeskuksista eduskunta vaati, että keskuksia tulee 15 ja että ne ovat seuraavilla toimialueilla: Uusimaa, Varsinais-Suomi, Satakunta, Etelä-Häme, Pirkanmaa, Kymi, Etelä-Savo, Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala, Keski-Suomi, Etelä-Pohjanmaa, Pohjanmaa, Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu ja Lappi.

Hallitus lähtee siitä, että keskusten alueita muodostettaessa perusaluejakona käytetään maakuntien liittojen aluejakoa. Tämä jako poikkeaa vain hieman toiminnallis-taloudellisesta maakuntajaosta. Maakuntien liittojen aluejako on sama kuin rakennuslain mukainen seutukaavajako. Työvoima- ja elinkeinokeskusten toimipaikoiksi ovat tulossa Helsinki, Turku, Pori, Lahti, Tampere, Kouvola, Mikkeli, Kuopio, Joensuu, Jyväskylä, Seinäjoki, Vaasa, Oulu, Kajaani ja Rovaniemi. Toimipaikkoja valittaessa keskeisenä asiaan vaikuttavana seikkana otettiin huomioon keskusten yksiköiden nykyinen sijoittuminen. Pääosa yksiköistä sijaitsevat juuri näissä kaupungeissa. Työvoima- ja elinkeinokeskuksilla voi olla myös alueellisia palvelupisteitä.
(STT)

Huom! Uusi StreamWorks ohjelma valitsee nopeuden automaattisesti internetyhteytesi mukaan.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.