Mainos

Hallitus saa hyvän arvosanan EU-puheenjohtajuuden hoidosta

Hallitus saa kansanedustajilta ja europarlamentaarikoilta kouluarvosanan 8,5 Suomen EU-puheenjohtajuuskauden hoitamisesta, käy ilmi MTV3:n uutisten tekemästä kyselystä. Eroa ei juurikaan ole hallitus- ja oppositiopuolueiden edustajien mielipiteiden välillä.

Libanonin kriisin hoitaminen heti puheenjohtajuuden aluksi saa selvästi eniten kiitosta sekä europarlamentaarikoilta että suuren valiokunnan jäseniltä.

- Libanonin kriisi yllätti meidät heti puheenjohtajuuskauden alussa, siitä suoriuduimme erittäin hyvin. Suomi kykeni yhdistämään ja sen seurauksena EU:lla on hyvin vahva läsnäolo Lähi-idässä, sanoo kokoomuksen kansanedustaja Jari Vilén.

- On sanottava, että ulkoministeri Tuomioja on ollut häikäisevä tähti. Se tapa, millä hän on ottanut vastuun ja sukkuloinut vaikeissakin tilanteissa, on ollut erittäin hieno asia, toteaa vihreiden kansanedustaja Heidi Hautala.

Kiitoksia kerää myös kahden merkittävän lakipaketin loppuunvienti. Kemikaali- ja palveludirektiivit saatiin viimein läpi Suomen kaudella

- Palveludirektiivi tuo työpaikkoja Suomeen. Kemikaaliasetus puolestaan on historiallinen lainsäädäntöhanke unionissa. Se on hyvä parannus ihmisen ja ympäristön kannalta - ja myös se tuo työpaikkoja, sanoo keskustan kansanedustaja Antti Kaikkonen.

Kolmannelle sijalle kohoaa Suomen tapa edistää EU:n ja Venäjän suhdetta

- Mielestäni Lahden kokous oli menestys siinä suhteessa, että EU puhui siinä yhtenäisesti ja kävi dialogia Venäjän kanssa, pohtii kansanedustaja Vilén

Eniten kritisoidaan yritystä siirtyä poliisiasioissa enemmistöpäätöksiin yksimielisyyden sijaan. Asia kuului ennen muuta oikeusministeri Leena Luhtaselle, mutta myös sisäministeri Kari Rajamäelle.

- Se oli vaikea tehtävä alunperin, koska se irrotettiin perustuslakisopimuksesta. Tietenkin tähän liittyy myös se, miten, asioita on hoidettu, ja nyt lopputulos on meidän ja EU:n kannalta huono asia, arvioi vasemmiston kansanedustaja Outi Ojala.

Seuraavaksi eniten kritiikkiä saa Rajamäen hoitama maahanmuuttopolitiikka

- Oikeus- ja sisäasiat ovat hyvin arkaluontoisia. Niissä meidän ministeriemme kyvyt eivät kyllä riittäneet. Erityisesti on häirinnyt se, että ministeri Rajamäki on korostanut yli-innokkaasti rajavalvonnan tiukentamisen merkitystä, kritisoi Hautala.

40 prosenttia vastanneista katsoi, että puheenjohtajuus sujui heikommin kuin Suomen ensimmäinen kausi 1999.

Toisaalta puolet katsoo, että kausi sujui yhtä hyvin tai paremmin kuin ensimmäinen puheenjohtajuus.

MTV:n Uutisten kyselyyn vastasi 97 prosenttia suomalaisista europarlamentaarikoista sekä EU-asioita hoitavan Eduskunnan Suuren valiokunnan jäsenistä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.