Mainos

Hallitus pitää omistajapoliittisen linjansa

Vanhanen on jälleen tehnyt selväksi, että pörssiyhtiöissä toimitaan pörssisääntöjen mukaan.

Hallitus aikoo pitää omistajapoliittisen linjansa, vaikka kuohunta Stora Enson tehtaiden lakkautusten ympärillä jatkuu.

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) ei aio taipua omistajaohjauksen muuttamiseen poliittisen painostuksen alla.

Vanhanen teki Ylen radiouutisten Pääministerin haastattelutunnilla jälleen selväksi, että pörssiyhtiöissä toimitaan pörssisääntöjen mukaan, eli omistajat vaikuttavat yhtiökokousten kautta. Tähän valtiovalta on pääministerin mielestä sitoutunut, kun se on vienyt yhtiöitään pörssiin.

- Samoin on hyväksytty se periaate, että yritysten pitää pärjätä markkinoilla ja pystyä tekemään tulosta ja kohdella pörssiin sijoittaneiden ihmisten ja instituutioiden rahoja sen strategian mukaan, kuin yhtiössä on päätetty, Vanhanen perusteli.

Jos tähän kilpailuasetelmaan ei sitouduta, silloin ei pääministerin mukaan pidä olla pörssissäkään. Hän muistutti, että valtion pörssiyhtiöt tuottivat viime vuonnakin noin 1,5 miljardia euroa osinkotuloja, joiden avulla voidaan rahoittaa hyvinvointipalveluja.

- Se on erittäin merkittävä rahoitus, ja minusta valtion kannattaakin olla omistajana.

Vanhanen selvitti vielä, että monet teolliset yritykset ovat valtiolle finanssisijoituksia, joihin sillä ei ole erityisiä muita vaatimuksia. Jos sellaisia on, se pitää kertoa muille omistajille etu- eikä jälkikäteen, koska ne vaikuttavat väistämättä osakkeen arvoon.

Pääministeri korosti, että keskeiset metsäyhtiöt painivat vaikeissa kannattavuusongelmissa. Hän kehotti muistamaan, että yhtiöt rypevät syvällä, vaikka maailmantalouden kasvu on ollut viimeisten kymmenen vuoden ajan suorastaan ennennäkemätöntä.

Huomio jälkihoitoon

Pääministerin mukaan olennaisinta on nyt kiinnittää huomio pysyvien korvaavien teollisten työpaikkojen järjestämiseen Haminan ja Kemijärven seuduilla.

Vanhanen huomautti, että Stora Enso on saanut muilta yrityksiltä paljon teollisia tarjouksia, ja erityisesti Kemijärvellä mahdollisuudet ovat erittäin hyvät. Lapissa on puuta saatava metsistä enemmän kuin aikaisemmin, ja sitä pitää myös siellä jalostaa.

Sellunkeitto on Vanhasen mukaan pois laskuista, koska Stora Enso ei kiinteistöjään kilpailijoille siihen käyttöön anna. Mekaaniseen puunjalostukseen on kuitenkin hyviä mahdollisuuksia.

Pääministeri teki vielä kertaalleen selväksi myös, ettei hallitus anna mitään selvitystä omistajaohjauksesta. Linjaukset on Vanhasen mukaan vasta käyty eduskunnassa läpi uuden valtionyhtiölain yhteydessä ja ne ovat opposition tiedossa muutenkin.

Hallitus joutunee kuitenkin vastaamaan aiheesta opposition välikysymykseen pian eduskunnan palattua helmikuussa töihin.

(MTV3-STT)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja