Hallitus pidentäisi viestien säilytysaikaa

Sähköisen viestinnän käyttötietoja pidetään tärkeänä välineenä järjestäytyneen rikollisuuden ja terrorismin torjunnassa. Nykyisin teletunnistetiedot on säilytettävä kolme kuukautta.

Viestiliikennetietojen säilyttämisaikoja aiotaan pidentää EU:ssa. Tele- ja tietoverkkoalan yrityksiä koskevalla määräyksellä pyritään edistämään rikosten ja terrorismin torjuntaa, tutkintaa ja selvittämistä.

Suomi tukee Ranskan, Irlannin, Ruotsin ja Britannian tekemää ehdotusta, jossa säilyttämisvelvollisuuden kestoksi esitetään yhdestä kolmeen vuotta.

Määräys ei alustavan ehdotuksen mukaan koskisi itse viestinnän sisältöä, vaan liikenne- ja paikkatietoja sekä niihin liittyviä tilaaja- ja käyttäjätietoja. Teletietojen lisäksi täytyisi säilyttää myös sähköpostin, Internetpuheluiden sekä verkkojen tiedonsiirtotiedot. Ehdotus täsmentynee asiantuntijatyöryhmien käsittelyssä syksyllä.

Sisäministeriö korostaa, että ehdotuksen tavoitteena on turvata vain rikostutkinnan kannalta välttämättömien tietojen säilyttäminen. Henkilötietojen suoja ja lainvalvontaviranomaisten tiedontarve pyritään pitämään tasapainossa.

Suomessa telelaskun määräytymiseen liittyviä tunnistetietoja on säilytettävä nykyään kolme kuukautta. Tunnistamis- tai paikkatietojen yleinen tallentaminen viranomaisia varten ei ole sähköisen tietosuojalain mukaan tällä haavaa mahdollista.

Kustannukset pidettävä kohtuullisina

Ehdotuksen kustannuksia ei ole vielä arvioitu. Valtioneuvosto kuitenkin katsoo, että määräys tulisi voida toteuttaa kohtuullisin kustannuksin ja nykyisellä tekniikalla.

-Syksyllä täytyy rikostutkinnan ja eri tahojen asiantuntijoiden miettiä, että mikä on hyötysuhde kustannuksiin ja työmäärään nähden, sanoo neuvotteleva virkamies Jouko Huhtamäki sisäministeriöstä.

Lisäksi tullaan luultavasti keskustelemaan siitä, mikä verkoissa liikkuvasta tietomassasta on rikostutkinnan kannalta hyödyllistä tietoa.

Sähköisen viestinnän käyttötietoja pidetään tärkeänä välineenä järjestäytyneen rikollisuuden ja terrorismin torjunnassa. Lisäksi tietoja voidaan hyödyntää talous- ja huumausainerikosten sekä tieto- ja viestintärikosten tutkinnassa.

EU:n huippukokous kehotti viime keväänä miettimään palveluntarjoajille laadittavia sääntöjä, jotka koskevat viestiliikennetietojen säilytystä. Säännöt on tarkoitus hyväksyä ensi vuoden kesäkuussa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat