Mainos

Hallitus ojentaa Tohmajärveä palveluiden tuottamisessa

Hallitus velvoittaa pohjoiskarjalaisen Tohmajärven kunnan järjestämään perusterveydenhuollon palvelunsa Kiteen kaupungin kanssa. Velvoite koskee kahta seuraavaa vuotta.

Tohmajärvi, Kitee ja Kesälahti tekivät noin vuosi sitten sopimuksen palveluiden järjestämisestä yhdessä. Toukokuussa Tohmajärvi kuitenkin irtisanoi sopimuksen ja valitsi palveluidensa tuottajaksi Attendo Oy:n.

Laki velvoittaa kuntia järjestämään sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut yhdessä niin, että alueen väestöpohja on yli 20 000 ihmistä. Kesälahti ja Kitee yhdistyvät vuodenvaihteessa. Uuden Kiteen kunnan ja Tohmajärven yhteinen väkiluku on kuitenkin vain 16 500 asukasta.

Tohmajärven kunnanjohtaja Olli Riikonen ihmetteleekin ristiriitaa, miten voidaan pakottaa yhteistoimintaan väkiluvun jäädessä tavoitemäärän alle.

– Aiomme valittaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen ja hakea tarvittaessa täytäntöönpanon kieltoa. Mielestämme tämä on lainvastainen ratkaisu, sillä tässä ei kuntien tasaveroisuus toteudu, Riikonen perustelee. Hän viittaa puolta pienemmän Rääkkylän oikeuteen saada järjestää itse asiansa ostosopimuksella Attendon kanssa.

Riikonen ihmettelee myös, miten hallitus velvoittaa Tohmajärven yhteistyöhön vain perusterveydenhuollon palveluissa. Attendon kanssa on sopimus myös sosiaalipalveluista.

– Sopimuksen 8,2 miljoonasta eurosta vain 2,5 miljoonaa kohdistuu terveyspuolelle.

Ministeri: väliaikaisratkaisu

Riikosen mukaan Attendon kanssa tehdyn sopimuksen raukeamisesta ei tule kunnalle sanktioita.

– Ellei valitus menesty, Attendolla on valmius järjestää palvelut myös Kiteelle kunnan näin suostuessa.

Sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko (kok.) ei pidä Tohmajärven ja Kiteen väestöpohjan riittämättömyyttä nyt ongelmana.

– Tämä päätös koskee vain tätä tilannetta, vaikka asukasmäärä jäisi 20 000 asukkaan allekin. Kun uusi rakennelaki astuu voimaan, eletään sitten sen mukaan.

Vaikka hallituksen päätös koski vain perusterveydenhuoltoa, Risikon mielestä terveys- ja sosiaalitoimen tulisi kulkea käsi kädessä.

Valtioneuvosto voi lain mukaan velvoittaa kunnan yhteistoimintaan. Näin voidaan tehdä, jos kunta päättää hoitaa tehtävänsä toisin kuin se on ilmoittanut valtioneuvostolle tai se ei täytä velvoitteitaan.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.